Бања Лука одбила иницијативу за градњу нове хидроелектране на Врбасу

Град Бања Лука одбацио је данас иницијативу за изградњу хидроелектране „Крупа“ на ријеци Врбас, пошто овај документ није пратила студија утицаја на животну средину, саопштио је данас градоначелник Игор Радојичић, послије састанка са представницима 36 невладиних организација, окупљених у „Коалицији за Врбас“.

Радојичић је прецизирао да је Министарству индустрије, енергетике и рударства враћена иницијатива за изградњу хидроелектране од 14,4 мегавата на подручју Крупе на Врбасу коју је у априлу ове године поднијело ЗП „Хидролекетране на Врбасу“, предузеће из састава Електропривреде РС.

– Иако је то законска обавеза, у иницијативи, којом је тражено мишљење Града Бање Луке, није било процјене утицаја на животну средину и Градска управа због тога не може дати позитивно мишљење. Поред тога, није испуњен још један предуслов – да се за подручје кањона Врбаса уради посебан просторни план, иако је и то законска обавеза пошто се ради о заштићеном подручју – рекао је Радојичић и додао да је и невладнин сектор, окупљен у „Коалицији за Врбас“, упозорио да питање утицаја на животну средину, квалитет воде и ваздуха, уопште није обрађен у иницијативи о којој се изјашњава Град Бања Лука.

Он је указао да се Скупштина града већ једном, односно 2005. године, успротивила сличним плановима, када је, такође, дато негативно мишљење за изградању нових хидроелкетрана на Врбасу.

Наташа Црнковић, представник „Коалиције за Врбас“, поздравила је одлуку о одбацивању иницијативе и изразила очекивање да ће власти на нивоу Републике Српске прихватити „јасан сигнал Градске управе“.

– Очекујемо да сада обуставе процедуру око изградње хидроелектрана на Врбасу. Ми смо врло јасног става да не постоји могућност за изградњу нових хидроелектрана на Врбасу, јер су оне штетне по природу и људе, економски нису исплативе и са више аспеката угрожавају квалитет живота. Што се нас тиче, овдје не постоји никакав простор за компромис, а у случају да републичке институције буду инсистирале на овом пројекту, остављамо могућност да се грађани Бање Луке о томе изјасне путем референдума – казала је она.

Министарство индустрије, енергетике и рударства РС је 16. априла ове године од Града Бање Луке затражило мишљење о захтјеву за додјелу концесије путем преговарачког поступка за изградњу хидроелектране „Крупа“ на Врбасу, у обухвату електроенергетског комплекса ХЕ „Бочац“, која је планирана на подручју Крупе на Врбасу, насеља у саставу града Бање Луке. Подносилац концесије је зависно предузеће „Хидролектране на Врбасу“, предузеће из састава Електропивреде РС.