Бања Лука и CIVINET: Домаћини округлог стола „Планирање одрживе мобилности“

Бања Лука ће 29. маја ове године бити домаћин округлог стола под називом „Планирање одрживе мобилности“, у организацији мреже „CIVINET Словенија-Хрватска- Југоисточна Европа“ и Града Бања Лука.

Шта је план одрживе урбане мобилности и које новости доноси у планирању, трајно одржива мобилност – управљање промјенама, примјери одрживе мобилности у Љубљани, Европска седмица мобилности, само су неке од тема овог догађаја.

Очекује се учешће бројних како домаћих, тако и стручњака из ове области из свих земаља региона. Након службеног дијела програма, за све учеснике биће организован обилазак и разгледање града пјешачењем или кориштењем бицикала из новог градског јавног система „БЛ бајк“.

Иначе, Бања Лука је у јануару 2017.године примљена у европску мрежу „CIVINET Словенија-Хрватска-Југоисточна Европа“, која окупља градове из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Србије и Бугарске, а који се баве одрживим планирањем и управљањем мобилношћу у градовима.

Град Бања Лука ће у 2018. години, уз већ имплементиран  „Bike sharing“ систем, провести низ пројеката из области одрживе мобилности, попут постављања пуњача за електрична возила, увођења туристичког возића на Бањ брду, пројектовања и изградње додатних бициклистичких стаза и трака, седмодневног обиљежавања Седмице мобилности у септембру, и др.