Бања Лука добија још једну рекреативну зону

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, потписао је данас уговор о техничким радовима у шумама посебне намјене са директром Шумског газдинства Бања Лука Велибором Станићем. Градоначелник Радојичић је објаснио да ће потписивањем овог уговора, поједностављено речено, Бањалучани добити још једну рекреативну зону и то у Трапистима.

– Након што је одлукама надлежног министарства и Скупштине града дошло до проглашења шума посебне намјене на подручју од Бањ брда преко Старчевице до Траписта, у буџету смо издвојили 130.000 КМ за уговор са Шумским газдинством Бања Лука и један од сегмената тог уговора јесте развој ове рекреативне зоне која ће се простирати од паркинга код Завода за рехабилитацију „ Др Мирослав Зотовић“ према „Колонији“. Такође у Трапистима ће бити урађен и пројекат арборетума – рекао је Радојичић и подсјетио да је у току изградња трум-стазе у Парку Младен Стојановић.

Градоначелник је напоменуо да ће ове године бити изграђено и више теретана у природи, а циљ је да се повећају понуда и садржаји за рекереативне потребе, јер све већи број грађана настоји да води здравији живот и бави се рекреацијом.

Директор Шумског газинства Бања Лука Велибор Станић, нагласио је да су заједно са Градом покренули иницијативу за проглашење шума посебне намјене града Бање Луке и да то подручје обухвата површину од 2.100 хектара.

– У наредном периоду ћемо започети изградњу трим-стазе, која је дуга око два километра, а уз трим стазу биће постављене надстрешнице и клупе. У вези са арборетумом смо у преговорима са Архитектонско-грађевинско-геодестким и Шумарским факултетом како бисмо започели радове ове године – закључио је Станић.