Акција уклањања амброзије: До сада покошено 55.000 квадрата

Кошење и уклањање амброзије на подручју града започело је прије мјесец дана и до сада је ова алергена биљка уклоњена са око 55.000 квадратних метара, подаци су Одјељења за комуналне послове.

 

Ова корвска биљка уклоњена је са површина на различитим локацијама, од споја источног транзита, гдје је и започела акција, па до насеља Врбања, Петрићевац, Чесма, Кумсале, Дракулић, и других.

-Кошене су и мање површине на мјестима гдје су рађени прекопи у насељима Центар 1 и 2, Борик, Обилићево, Нова Варош и у тракама уз саобраћајнице – навели су из ресорног одјељења.

Додали су да ће се косити и даље на површинима гдје буде утврђено да постоји ова алергена биљка, а поновиће се кошење на површинама гдје је већ једном покошена како би се спријечило цвјетање.

Овогодишња акција уклањања амброзије трајаће до краја септембра, а надлежни су позвали и суграђане да се укључе у акцију и уклоне амброзију са својих приватних парцела.

Иначе, Комунална полиција и Пољопривредна инспекција редовно врше контроле парцела и опомињу власнике да су дужни да их одржавају, односно да уклањају амброзију и тиме дају допринос у броби против ове алергене биљке.

Тако је од стране пољопривредне инспекције током текуће сезоне, до данас, наложено и покошено 48.100м² закоровљеног пољопривредног земљишта.

Одјељење комуналне полиције, од 1. јуна ове године, примило је 11 пријава у вези са амброзијом и непокошеним површинама.

-У свим случајевима обављен је надзор. Кошење траве је наложено у седам (запуштена приватна површина) а у четири случаја је приликом контроле затечена већ покошена површина и уредно стање – казали су из Комуналне полиције.