Једини у Српској: АНИП „Маслеша“ проглашен ансамблом од републичког значаја

Ансамбл народних игара и пјесама „Веселин Маслеша“ сврстан је у категорију ансамбла од републичког значаја.

Како су саопштили из тог ансамбла, они су једини ансамбл/КУД који је испунио услове за стицање статуса републичког значаја, што је потврда вишедеценијског професионалног приступа раду, упркос чињеници да дјелује у области културно-умјетничког аматеризма.

На основу Закона о култури и Правилника о категоризацији културно-умјетничких друштава и ансамбала народних игара и пјесама, Министарство просвјете и културе РС је спровело поступак категоризације културно-умјетничких друштава и ансамбала народних игара и пјесама.

У склопу овог поступка АНИП „Маслеша“ Бања Лука се пријавио на јавни позив за категоризацију, који је расписало Министарство просвјете и културе, те је након разматрања стручне комисије остварио резултат од 93,4 бода од максималних 100, што га сврстава у категорију ансамбла народних игара и пјесама од републичког значаја.

Министар просвјете и културе је, у складу с наведеним, уважила приједлог стручне комисије те потписала рјешење о утврђивању статуса Ансамблу народних игара и пјесама „Веселин Маслеша“ од републичког значаја.

Како истичу из ансамбла, овај статус је круна досадашњег рада свих чланова, од управљачких структура, преко стучних сарадника и гардеробера до самих играча, пјевача и свирача, рачунајући не само тренутну гарнитуру људи, већ и претходне, уназад успјешних и блиставих 71 годину постојања и рада.