Јавна расправа о Нацрту Стратегије развоја града одржана у Драгочају

Нацрт Стратегије развоја града за наредни десетогодишњи период представљен је вечерас у друштвеном дому у Драгочају. Током расправе, присутни су имали прилику да се упознају, између осталог, са стратешким циљевима који су дефинисани овим кључним стратешким документом.

Ријеч је о четири циља, и то: град са повољним пословним окружењем,  јаком и конкурентном привредом и пољопривредом, развијенијом прерађивачком индустријом и сталним растом директних домаћих и страних инвестиција; модерна, урбана средина, заснована на Smart City концепту, угодна за живот свих грађана; еколошки одржива, комунално опремљена и енергетски ефикасна и безбједна средина (Green City) и препознатљив регионални, образовни, здравствени, културни, спортски и центар унапређене социјалне инклузије.

Наглашено је да стратегија предвиђа интегрисани приступ развоју, који ће осигурати равномјеран развој урбаних и руралних подручја. Такав приступ подарзумијева изградњу комуналне и путне инфраструктуре како у градским тако и приградским и сеоским подручјима, унапређење комуникација у сеоским подручјима, јачање социјалне кохезије кроз изградњу инфраструктуре и садржаја у области културе и спорта, унапређење здравствене заштите и и система подстицаја и других мјера за развој села и приградских насеља.

Завршна расправа о Нацрту Стратегије развоја града биће одржана 9. новембра у Банском двору, са почетком у 17 часова.

Сви заинтересовани своје приједлоге, примједбе и сугестије могу да упуте до 12. новембра Одјељењу за локални економски развој и стратешко планирање путем протокола Пријемне канцеларије или путем електронске поште, на адресу: strategijabl2027@banjaluka.rs.ba.

Нацрт овог документа са прилозима, као и План провођења јавне расправе објављени су на интернет страници Града и можете их погледати овдје.

Стратегију развоја града Бања Лука израдио је Развојни тим Града у оквиру Пројекта локалног интегрисаног развоја (ЛИР), који представља заједничку иницијативу Европске уније (ЕУ) и Развојног програма Уједињених нација (УНДП).