У функцији пуњачи за електричне аутомобиле

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, пустио је данас у рад терминал за пуњење електричних возила на локацији паркинга за приградске аутобусе на Малти. Други терминал налази се на Пасколиној циглани.

Радојичић је рекао да су ово први пуњачи за електрична возила који су инсталирани на јавним површинама у Босни и Херцеговини и да је ова актривност урађена у партнерству са компанијом „Малбашић“.

– Ово су терминали које ће користити домаћи возачи, али и они који су у транзиту, пошто су обје локације на којима су постављени терминали прометни и лаки за приступ онима који пролазе кроз Бању Луку, било да иду на море или за Сарајево. Ово је једна од бројних активности које имамо у области саобраћаја и које су усмјерене на модернизацију. Град је обезбиједио око 40.000 КМ у инфраструктуру и дозволе, док је компанија „Малбашић“ обезбиједила пуњаче – навео је Радојичић и изразио наду да ће постављање ових пуњача навести већи број људи да користе електрична возила.

Веселко Малбашић, власник компаније „Малбашић“, рекао је да ова фирма већ други пут, заједно са Градском управом, учествује у реализацији пројеката од значаја за град, као друштвено одговорна компанија.

– Идеја о инсталацији пуњача је настала у Аустрији када смо својим електричним аутомобилом хтјели да дођемо у Бању Луку. Успут смо имали пуњење у Грацу, Марибору и Загребу, али у Бањој Луци нисмо могли. Пуњачи су домаћа производња компаније Елас, што је веома значајно – рекао је Малбашић.

Малбашић је додао како очекује, на основу искустава са запада, да ће прича о електричним аутомобилима, у будућности, заживјети и у нашем граду.

Иначе, на оба терминала у Бањој Луци инсталирана су по три пуњача за електрична возила.