Израда Стратегије развоја града: Формирана партнерска група

У оквиру активности на изради Стратегије развоја Бање Луке за наредни десетогодишњи период, данас је формирано Партнерство за развој града као кључни механизам за учешће заједнице у управљању локалним развојем.

-Једна од степеница у процесу израде нове стратегије, јесте данашњи састанак партнерске групе, у којој су окупљени представници цивилног друштва, привреде, удружења грађана, клубова и јавног сектора да би разговарали о утврђеним и предложеним циљевима, фокусима и визији града – казао је током данашњег конститутивног састанка Партнерства за развој града, градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, који је и предсједавајући овог партнерства.

Како је истакао Радојичић, кроз стручни рад заједно са УНДП-ом који је сарадник и консултатнт Града у овом послу, дефинисани су визија и стратешки циљеви у развоју града.

-А то су повољно пословно окружење, развој додатних индустријских капацитета и запошљавање, затим Бања Лука као регионални и европски центар и за културу, и за спорт, и за здравство, и за образовање и два концепта, која су у свијету позната под називима „паметни“ и „зелени“ градови који укључују добре квалитетне и модерне услуге, од комуналних па до информатичких технологија. Кроз овај облик комуникације који имамо данас, пратиће се комплетна израда стратегије, и након што буде донесена пратиће се реализација тог документа – нагласио је Радојичић.

 

Он је појаснио да је партнерска група једна врста савременог стандарда интеракције Града са цијелим окружењем да се припреми и послије прати развој града.

-Дакле, за сада имамо завршену ситуациону анализу, припремљене стратешке фокусе, визију и циљеве и сада треба даље разрађивати секторске политике. Наш циљ и наша је жеља да до љета имамо припремљен документ – закључио је градоначелник Радојичић.

Подсјећамо да је Град Бања Лука на основу одлуке Скупштине Града од септембра 2017. године, приступио процесу израде Стратегије развоја града Бања Лука за период 2018. до 2027. године. Ријеч је о најважнијем стратешком развојном документу, који би требало да да смјернице будућег развоја града.

Процес израде се спроводи у складу са Методологијом за интегрисано планирање локалног развоја (МиПРО), која је прихваћена и препоручена од стране Владе Републике Српске и Савеза општина и градова РС. Методологија предвиђа да локална управа као носилац процеса израде најважнијег стратешко-планског документа Града, као и у процесу имплементације стратегије осигура максимално укључивање свих актера живота у локалној заједници. То је и осугурано данашњим формирањем Партнерства за развој града Бања Лука.