У функцији апликација „Паметни паркинг“

Апликација „Паметни паркинг“, чији су аутори студенти Електротехничког факултета Растко Зељковић и Драган Ивановић, те Економског факултета Данило Вуковић, данас је промовисана и пуштена у функцију у јавној гаражи „Борик“.

Апликација омогућава да путем интернета корисник у сваком тренутку добије информације да ли у овој гаражи има слободних паркинг мјеста и колико, те детаљније информације о паркингу, зонама и цијенама.

Град је подржао овај пројекат наших младих суграђана.

Градоначелник Игор Радојичић истакао је да Град има четири стратешка фокуса развоја, од чега су два „Зелени град“ и „Паметни град“ и у оквиру њих много побољшања у саобраћају, при чему су изграђене нове саобраћајнице и кружни токови.

-Данас присуствујемо промоцији нечег напреднијег с циљем да се оптимизује кориштење паркинга у граду тако да грађани проводе мање времена у саобраћају тражећи слободна паркинг-мјеста и да имају информацију на лицу мјеста путем дисплеја и на веб и мобилној апликацији. Циљ и намјера је да то проширимо и покријемо шире подручје града, да грађани праве мање гужве и троше мање времена у саобраћају – нагласио је Радојичић.

Он је казао да Град има још неколико пројеката у најави када је ријеч о модернизацији у саобраћају, и то када је ријеч о наплати паркирања, те бројању фреквенције саобраћаја, посебно на раскрсницама.

Један од аутора апликације, Драган Ивановић појаснио је да путем мобилне апликације „Паметни паркинг“ или веб-сајта који је већ доступан www.pametniparking.com корисници у сваком тренутку могу добити информације да ли на одређеном паркингу има слободних мјеста и колико, те детаљније информације о паркингу, зонама и цијенама.

-Систем који смо осмислили пробно је инсталиран на јавном паркингу и гаражи Борик код дворане „Борик“ и након тестне фазе беспријекорно функционише и апликација и дисплеј за приказ слободних паркинг-мјеста на самом улазу у паркинг и гаражу. Пројекат пробног тестирања реализовали смо уз логистичку и финансијску подршку компаније „Проинтер ИТСС“ као поклон Граду – навео је Ивановић.

Он је подсјетио да су захваљујући овој апликацији на такмичењу „Мојих пет минута“ прије годину дана освојили друго мјесто по оцјени стручног жирија и новчану награду за своју пословну идеју.

-Развој апликације је почео у склопу кампа младих програмера, који се одржава у Гимназији у Бањалуци. За израду апликације користили смо алгоритме вјештачке интелигенције за препознавање камерама возила на уласку у паркинг, а камера замјењује једног радника који би требало да стоји ту и броји возила – појаснио је Ивановић. Он је додао да се подаци могу добити и на енглеском језику.

Директор „Проинтера“ Бојан Вујић рекао је да је овој компанији била част што је имала прилику да знања младих претвори у конкретан пројекат.

-Овим смо показали да имамо домаћа знања и потенцијала и да је потребно да их идентификујемо, подржимо и покажемо да можемо направити добар домаћи производ – истакао је Вујић.