У уторак у Борику бројна спортска такмичења за особе са инвалидитетом

Међународни дан особа с инвалидитетом биће обиљежен у уторак 3. децембра, када ће у дворани Борик бити одржани традиционални спортски сусрети инвалида. Свечано отварање манифестације предвиђено је у 10.30 часова.

Како је најављено, биће одржана такмичења у шаху, пикаду, висећој кугли и стоном тенису, а организатор манифестације је Градски одбор удружења инвалида бања Лука.

  • Сваке године организујемо спортске игре и обиљежавамо Међународни дан особа са инвалидидтетом са циљем разумијевања проблематике инвалидитета и мобилизације подршке која омогућава достојанство, остварење права и добробити за особе с инвалидитетом – кажу у овом удуржењу.

Град Бања Лука настоји да препозна потребе лица са инвалидитетом и да помогне у изједначавању могућности особа са инвалидитетом са осталом популацијом.

  • Tо је видљиво кроз низ активности као што су уклањање архитектонских баријера, отварање вртића за дјецу са посебним потребама, адаптација основних и средњих школа за редовно похађање школе, отварање библиотеке за слијепе, адаптација у објектима Универзитета у Бањој Луци те увођење социјалних услуга – речено је у градском Одјељењу за културу, туризам и социјалну политику.

Додају да су нове социјалне услуге (дневни центри, кућна њега, персонална асистенција, прилагођен превоз и слично) утицале на већу социјализацију особа са инвалидитетом.

  • У прошлој години покренуте су двије нове социјалне услуге – дневно збрињавање омладине и одраслих лица са сметњама у психофизичком развоју и савјетовање дјеце са сметњама у развоју и њихових родитеља. Такође, Град директно суфинаснира програмске активности ових удружења, а могу остварити додатна средства конкурисањем на јавни позив града за достављање одговарајућих пројеката. Већина удружења подржана је и додјељивањем пословних простора од стране Града под посебним условима – кажу у надлежном одјељењу.