У сарадњи Града и УНДП-а: Подржано девет пројеката за бољи град

Представници девет организација цивилног друштва са подручја Бање Луке потписали су данас у Градској управи, са представницима Развојног програма Уједињених нација (УНДП), уговоре о финансирању пројеката у оквиру Регионалног програма локалне демократије „ReLOaD “. На овај начин биће подржано девет пројеката удружења грађана у оквиру овог програма на западном Балкану, који спроводи УНДП у партнерству са Градом.

Градоначелник Игор Радојичић нагласио је да је Град веома заинтерсован да се организације цивилног друштва што више развијају и да један од циљева градске политике јесте активно укључивање цивилног сектора у друштвени живот.

– Укупан износ којим ће бити финансирани пројекти је 181.000 КМ, од чега је учешће Града у суфинансирању 30 одсто. Спектар активности друштава са којима су данас потписани уговори је веома разнолик и обухвата културу, хуманитарни рад, социјално рањиве категорије и слично. Организације које су данас потписале уговоре су наши стари партнери, учесници бројних пројеката и вјерујем да ће провести пројекте у интересу грађана Бање Луке. Град се у финансирању НВО сектора све више оријентише на јавне позиве и пројектно финансирање поред редовних програма, те настојимо да мотивишемо цивилни сектор да се развија и да предлаже квалитетне пројекте корисне за наше друштво – навео је Радојичић и похвалио досадашњу сарадњу са УНДП, који је, како је рекао, једна од најприсутнијих међународних организација, са којом Град Бања Лука реализује бројне пројекте.

Теренски координатор пројекта, Дамир Жарак, изјавио је да се ReLOaD пројекат, осим у Бањој Луци, спроводи у још 20 локалних заједница у Босни и Херцеговини.

– Данас смо формализовали партнерску сарадњу са девет организација цивилног сектора које су прошле на јавном позиву. ReLOaD програм финансира ЕУ, а реализује УНДП. Износи новчаних средстава која су различити и у складу су са са пројектним приједлозима – истакао је Жарак.

Иво Матошевић из Хуманитарне организације „Партнер“, рекао је да је циљ њиховог пројекта да се у потпуности омогући пуноправно и равноправно кретање особа са инвалидитетом кроз кориштење јавног превоза и саобраћајница. Он је нагласио да ће спровођење пројекта омогућити много боље укључивање особа са инвалидитетом у заједницу и кориштење заједничких ресурса.

Вриједност додијељених средстава по појединачним пројектима износи од од 11.000 КМ до 31.000 КМ. Тако су подршку добили: Друштво психолога РС за пројекат „Дјеца у загрљају медија“, Хуманитарна организација „Партнер“ за пројекат „Бања Лука – инклузивна заједница“, затим „Здраво да сте“, „Дневни центар за старе“, „Мозаик пријатељства“, те Удружење за помоћ лицима са аутизмом „Дјеца свјетлости“, Градска организације слијепих, Градско позориште „Јазавац“ (пројекат „Култура у предграђу“) и Горска служба спасавања.