У закуп нуде 16,5 хектара пољопривредног земљишта

Град Бања Лука ускоро ће понудити у закуп земљиште за пољопривредну производњу, у укупној површини од око 16,5 хектара, на седам локација на ширем подручју града.

Земљиште ће бити понуђено путем конкурса, за шта је градски парламент на јучерашњем засједању донио одлуку.

Градоначелник Игора Радојичића, објаснио је да је Град успио да упише власништво на овим парцелама, а овом одлуком се то земљиште настоји активирати и понудити за пољопривредну производњу.

-Град Бања Лука годинама води дуге поступке пред Геодетском управом и судовима за упис земљишта бивших земљорадничких задруга по важећим законским прописима. Резултат једног дијела тих поступака јесте тзв. Воћњак на Луашу, који је омогућио да почнемо градњу нове модерне саобраћајнице у овом насељу. Сада имамо уписано власништво на пољопривредном земљишту и конкретном одлуком понудићемо у закуп седам локација – казао је Радојичић.

Како је наведено у одлуци о расписивању конкурса, регистровани пољопривредни произвођачи моћи ће закупити земљиште најдуже на период од десет година, уз могућност продужења уговора у складу са Законом о пољопривредном земљишту и Правилником о условима и начину давања у закуп пољопривредног земљишта у својини Града Бања Лука.

Максимална површина пољопривредног земљишта која се може дати у закуп привредном друштву износи до 20 хектара, предузетнику до десет и физичком лицу до пет хектара. Почетна цијена закупнине зависи од класе земљишта и креће се од 50 КМ за осму класу па до 110 КМ за прву класу земљишта, на годишњем нивоу.

 Фото илустрација

Фото илустрација