У Гомионици изложени рукописи стари више од 700 година

Владика бањолучки господин Јефрем, освештао је данас у манастиру Гомионица музејску поставку, тзв. „Kочићеву школу“, у оквиру које су изложена најзначајнија сачувана умјетничка дјела из историје овог манастира, међу њима и она из XIII и XIV вијека.

  • Манастир је сам по себи национално благо, јер је толико вијекова проживо под ратовима, окупацијама и разним изазовима. Више пута спаљиван, више пута исељаван, тако да је све оно што је сачувано из тих турбулентних времена од данас доступно грађанима Бањe Луке – казао је градоначелник Игор Радојичић, који је присуствовао освештењу и отварању музеја.

Он је подсјетио да је Град подржао отварање ове музејске поставке која представља дио наше националне историје.

  • Поред реконструкције Kочићевог огњишта, отварања Kочићеве собе у Народној и универзитетској библиотеци и овдjе у Гомионици имамо један простор који нас подсјећа на његово дјело, а с обзиром да је његов отац Герасим у манастиру био сабрат, постоји историјска веза Kочића са овим простором – казао је Радојичић.

Историчар умјетности Љиљана Шево, прецизирала је да се у овој ризници могу наћи изванредни примјери српског, грчког и руског иконописа, рукописи од непроцјењиве вриједности из XIV вијека као и примјерци из најстаријих српских штампарија из XVI вијека, те други вриједни предмети.