Ускоро нови друштвeни дом у Чесми

Мјештани Чесме, једног од најбрже растућих бањалучких насеља, требало би ускоро да добију ново мјесто за друштвена окупљања.

Предвиђено је да се гради друштвени дом у горњем дијелу Чесме, односно на Крчмарицама, за шта је ових дана изабран извођач радова, тако да би реализација овог заједничког пројекта Града и Развојног програма Уједињених нација (УНДП) требало да почне убрзо на терену.

-Постојећи објекат дома је дотрајао и у јако лошем стању, те је стога одлучено да буде срушен и да се на том мјесту сагради нови објекат који ће бити на располагању мјештанима овог насеља – казали су у Одјељењу за општу управу, које је координатор овог пројекта.

Предсједник Савјета МЗ Чесма Миладин Маличевић истиче да је Савјет приликом кандидовања пројекта адаптације дома, водио рачуна о равномјерном улагању у све дијелове Чесме.

-Предложили смо да се у овом горњем дијелу Чесме сагради један нови вишенамјенски објекат у чијој су близни мали спортски терени. Свакако да ће један такав објекат имати своју намјену и да ће користити како грађанима корисницима тих терена, тако и за одржавање фолклорних или других секција – казао је Маличевић.

Он је подсјетио да је у оквиру истог пројекта Града и УНДП-а под називом „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“, дограђена учионица уз постојећи објекат подручне школе „Вук Стефановић Караџић“ тако да ђаци умјесто у три наставу сада похађају у двије смјене.

У Чесми, насељу са око 6.000 становника, прошле године је обновљена централна саобраћајница у Улици Петра Великог, а  у току је велики пројекат из области водоснабдијевања – градња резервоара за више дијелове Чесме.

Такође, мјештани Чесме ће током љета добити и теретану на отвореном на локацији код фудбалског игралишта.

Пројекат „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ је заједничка иницијатива влада Швајцарске и Шведске, а спроводи га УНДП. У овај пројекат су укључене јединице локалне самоуправе у БиХ, а Бања Лука у овом пројекту учествује са шест мјесних заједница:  Сарачица, Лауш 2, Паприковац, Шарговац, Росуље и Чесма.

 МЗ Чесма (Фото архива)

МЗ Чесма (Фото архива)