Ускоро измјена пет аутобуских линија

Захваљујући улагањима у саобраћајну инфраструктуру, ускоро ће бити промијењен режим саобраћаја у више улица и измијењена траса кретања аутобуса на пет градских линија. Овим измјенама, жели се постићи боља повезаност између насеља и ефикаснији систем јавног превоза.

Како је планирано, доћи ће до измјена на кретањима аутобуса на линијама број 14, 17, 17А, 13Б, 9И. За почетак, ове измјене ће бити пробне, док се на провјери какав ће то имати утицај на број путника. Експериментална примјена нових траса, према најавама из Одјељења за саобраћај и путеве, почеће већ за десетак дана.

-Завршетком Источног транзита, новог моста и више инфраструктурних радова у насељима Обилићево и Старчевица створене су могућности за промјене режима саобраћаја у појединим улицама и измјену траса аутобуских линија што ће повећати бољу повезаност наших насеља – истичу у Одјељењу за саобраћај и путеве.

У Обилићеву, у првој фази је предвиђено да дио улице Војводе Пере Креце од новог моста до „Беме“ буде једносмјерна из правца моста. Саобраћај ће из смјера Српских топлица бити преусмјерен на улицу Браће Југовић, с обзиром на то да је, недавним уклањањем куће на траси, ова саобраћајнице „ослобођена“ за кретање возила.

Из правца града, аутобуси ће на овој линији саобраћати као и до сада, улицом Војводе Пере Креце, а у повратку ће се враћати улицом Браће Југовића.

Такође, планирано је да Улица Милоша Обилића, промијени смјер и буде једносмјерна од пекаре на углу улица Цара Лазара – Милоша Обилића.

Што се тиче измјенa у јавном превозу, планирано је да аутобуси на линији број 14 не саобраћају више у два смјера у насељу Старчевица. Новина је да ће аутобуси на овој линији ићи у једном смјеру те на Ребровцу неће скретати у правцу Борика, већ ће наставити право, односно Булеваром војводе Степе Степановића све до Градског моста те даље до центра града (стајалиште Боска).

Ова измјена уведена је са циљем да се становницима који живе у густо насељеном стамбеном блоку уз Булевар војводе Степе Степановића омогући боља повезаност са центром града.

Аутобуси на линији број 17А би и даље ишли са Старчевице кроз Борик али би код Народног позоришта скретали лијево, а кроз центар града би настављали ка Новој болници. Истовремено, био би повећан број аутобуса који би саобраћали кроз Борик.

Такође, анализира се измјена траса линија број 17, 13Б и 9И. Линија број 17 Обилићево – Нова Болница би из смјера Обилићева скретала лијево у улицу Милоша Обилића (која мјења смјер) или Браће Југовића, до моста те након моста  десно и даље настављала старом трасом ка Новој болници. На овај начин би насеље Кочићев вијенац и дио око моста био директно повезан са Новом болницом.

Аутобуси на линији 13Б Лазарево – Ново гробље би саобраћали из Булевара Милутина Миланковића кроз дио Лазарева између улица Књаза Милоша и магистралног пута, а линија 9И Центар – Инцел би саобраћала кроз насеље Нови борик.

-У првој фази која ће почети за десетак дана, радило би се о експерменталним корекцијама. У овом пробном периоду, биће извршено бројање путника, и након те анализе би, уколико све буде у реду, ишли са дефинитивном измјеном траса – истичу у Одјељењу за саобраћај и путеве.

 Фото илустрација

Фото илустрација