Сутра отварање 54. Кочићевог збора

Oтварање 54. Кочићевог збора биће уприличено сутра, у 20 часова у Народној и универзитетској библиотеци РС, када ће бити презентован пројекат „Соба сјећања на Петра Кочића“ којим ће, на иновативан начин, бити представљен књижевник, његов живот и дјело.

Манифестација посвећена народном трибуну Петру Кочићу, и ове године, доноси бројне садржаје који ће бити одржани до 25. августа на три локације – у Бањој Луци, Стричићима и Београду.

Према програму, за 20. август у Парку Петар Кочић, са почетком у 20 часова, најављено је вече бесједништва студената из Бање Луке, Бијељине и Источног Сарајева.

Радионица веза за грађане, са везиљом Сањом Бајић, биће одржана у сриједу, 21. августа, у 18 часова, а исто вече у парку од 20 часова представиће се млађи писци.

Четвртак, 22. август, резервисан је и за програм у Београду, гдје ће, послије полагања вијенаца на гроб и споменик Петру Кочићу, у вечерњим часовима бити одржано књижевно вече у просторијама Удружења књижевника Србије. Тог дана, и у Бањој Луци је планирано више догађаја, између осталих – промоција монографије „Змијање-Кочићево огњиште“ аутора Владимира Ђукановића (у 11 часова у Музеју РС) и вече сатире у Парку Петар Кочић у 20 часова.

У петак, 23. августа, од 20 часова биће организовано вече драме, током које ће наступити глумци Народног позоришта РС и Дјечијег позоришта РС.

Од бројних догађаја планираних за суботу, 24. август, издавајамо свечану академију, која је заказана за 20 часова у Банском двору.

Послије уручивања овогодишње Кочићеве награде нашем књижевнику и лингвисти Милораду Телебаку, биће одржан получасовни концерт – Оливера Њега уз клавирску пратњу Невене Живковић.

У манастиру Гомионица, тог дана у 13.10 часова, биће одржана културно-умјетничка манифестација „Змијањска софра“.

У јутрањим часовима у суботу, у Стричићима, заинтересовани ће моћи да погледају изложбу домаћих животиња, а послије подне, од 16 часова, на зборишту у Стричићима – први дио бодљавине бикова. Такође, у суботу, испред школе у Стричићима у 19 часова биће одржано такмичење у изворној народној пјесми – ојкачи, а у исто вријеме у Банском двору биће отворена изложба ликовне колоније.

У Кочићевим родним Стричићима завршног дана (25.августа) очекује нас и отварање друге куће на Кочићевом огњишту (у 11 часова) и  културно-умјетнички програм од 12 часова испред школе. Након тога, од 13 часова, на зборишту почињу надметања у народним играма и вјештинама, џипијада и учешће падобранаца, те други дио борбе бикова, које традиционално привлаче велики број посјетилаца.

Организацију манифестације посвећене великану српске књижевности, и ове године, води Град Бања Лука, а комплетан програм погледајте овдје.