Радојичић: Ове године 30 милиона КМ за инвестиције у Бањој Луци

Градоначелник Игор Радојичић рекао је данас да ће Бања Лука у овој години издвојити 30 милиона КМ за инвестиције.

-Радимо на неколико стартешких докумената, од којих су стратегија развоја, нови Урбанистички план и први пут добићемо Стартегију културе која је услов за нашу кандидатуру за Европску престоницу културе 2024. године, као и низ капиталних улагања, од којих највише у саобраћају. Радићемо и једну потпуно нову спортску дворану, мост, шест кружних раскрсница, суфинансирамо санацију 12 основних школа и три средње школе, реконструкцију капиталног водоводног система „Црно врело“ и више локалних водовода – навео је градоначелник Радојичић, који је на данашњем састанку у Градској управи Бијељина, представио приоритете у раду.

Делегација Града Бање Луке, коју je предводиo градоначелник Игор Радојичић, боравила је данас у званичној посјети Градској управи Града Бијељине, гдје су са градоначелником тог града Мићом Мићићем и сарадницима разговарали о будућој сарадњи и размјени искустава о раду градских управа два града.

-Сматрам потпуно природним да два највећа града у Републици Српској, Бања Лука и Бијељина, на овакав начин сарађују. Начелници градских одјељења успоставили су комуникацију, како би, по потреби, могли и дневно сарађивати на свему што нам је интересантно – казао је Радојичић.

Како је нагласио, самим тим што је Бања Лука већи град, то не значи да има сва рјешења која су добра или боља.

-Напротив, често неке средине су напредовале у појединим областима и могу понудити и боља рјшења. Овдје су данас наши начелници да чују искуства у областима просторног планирања, комуналних радова, саобраћаја, правног заступања и слично – рекао је Радојичић.

Једна од тема данашњег разговора двојице градоначелника, била је о могућностима градова у вези са јавно-приватним партнерством.

 

-Кроз тај модел се могу рјешавати нека питања у градовима. Међутим потпуно је неискориштен, јер су закони доста компликовани и спори. Имамо шанси и могућности, али нам је законски оквир често ограничење – рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, и Бања Лука и Бијељина су заинтересовани за снажну локалну заједницу, за децентарлизован систем у којем ће наши градови имати различите инструменте у управљању.

-Приближавамо се датуму када градови могу преузети  контролу и наплату пореза на непокретности, што је врло важан извор прихода за локалну заједницу. Када то буде у рукама локалних управа, онда ће се моћи боље контролисати и водити боља евиденција и сигурно ће нам то бити од значаја – закључио је Радојичић.

 

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић казао је да је Бања Лука урбанистички успјешно ријешила заобилазнице и лијепе широке улице, а да Бијељина то није могла тако да уради.

-И даље радимо на завршетку канализације и сада је ту велики проблем са прашином и макадамом, а за асфалтирање свих тих улица нам требају заначајна улагања, и то нам је сада капитални пројекат – рекао је Мићић.

Мићић сматра да оба града посједују добра рјешења која је могуће примијенити.

-Покушали смо да добре праксе пренесемо из једног града у други, а с обзиром на то да Бања Лука и Бијељина имају готово једну трећину становника Српске, од њиховог односа и сарадње сигурно ће зависити и односи осталих локалних заједница – истакао је Мићић након састанка.

Он је навео да два града имају и сличности, али и различитости, напоменувши да се Бијељина више бави пољопривредом, док Бања Лука има развијену привреду, те ријешено урбанистичко питање.

-Од Бање Луке прво треба преписати дјечија игралишта – навео је Мићић. Према његовим ријечима, у Бијељини би, по угледу на Бању Луку, требало изградити и спортску дворану са три до четири хиљаде мјеста.