Сусрет градоначелника Бање Луке и Београда: Наставак блиске сарадње

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, разговорао је данас у Београду са новоизабраним градоначелником тог града Зораном Радојичићем.

У срдачном и пријатељском разговору, двојица градоначелника размијенили су искуства, направили преглед тренутног стања и у Бањој Луци и у Београду, те разговарали о заједничкој сарадњи.

-Надам се да ћемо и лично на мјестима која обављамо, нашим градовима помоћи да се развијају – казао је градоначелник Бање Луке.

Он је истакао да се Град Бања Лука налази у једном узлету.

-Ова година је карактеристична јер имамо 30 милиона КМ улагања у јавни сектор, инфраструктуру и комуналне послове у разним сегментима, од водоснабдијевања до саобраћајне инфраструктуре – казао је бањалучки градоначелник и додао да Бања Лука припрема стратегију развоја града и први акциони план „зеленог града“.

-Могли смо и о томе да размијенимо искуства пошто имамо сличне проблеме заштите животне средине и можемо пратити једни друге шта су добра искуства и да не начинимо грешке. Бања Лука има и један капитални пројекат, који се тиче пречишћавања отпадних вода и много размишљамо о томе како наставити тај посао јер су потребна значајна улагања. И у том сегменту, су нам битна искуства из Београда – казао је први човјек Бање Луке.

Истакао је да је Бања Лука кандидат за Европску престоницу културе 2024. године.

-Настојаћемо да ако добијемо ту титулу, да постанемо регионални центар културе. У Бањој Луци су Београд и Србија увијек виђени као веома важни и у културној размјени. Сарађују и наше образовне и друге институције, и даље ћемо пратити поједина искуства из Београда, попут електронског издавања грађеивинских дозвола. Бања Лука је увела једношалтерско издавање дозвола и крајем године очекујем да уђемо у пилот пројекат, који ће бити сличан ономе што Београд ради. Пратимо и урбано планирање у једној и у другој средини – закључио је градоначелник Бање Луке, који је колегу из Београда позвао да посјети град побратим.

Градоначелник Београда казао је да му је задовољство и част што је имао прилику да угости градоначелника Бање Луке.

-Говорили смо о пројектима који се тренутно планирају и раде у Београду, о иницијативама које имамо, начину организовања нашег града, а с друге стране колега из Бање Луке нам је говорио о својим искуствима, која су ми добродошла. Разговарали смо и томе како да унаприједимо наш рад и нашу заједничку сарадњу – истакао је београдски градоначелник.

Он је подсјетио да Београд и Бања Лука већ имају дугу традицију пријатељства и сарадње, тако да је ово само почетак даље и дјелотворне сарадње два блиска града, која су, како је рекао, повезана у сваком погледу.

-Помињали смо и скорашњу манифестацију „Кочићев збор“, која ће се дешавати како у Бањој Луци тако и у Београду, и то је само један од заједничких послова који  нам предстоји. Свакако, дотакли смо се и проблема које имамо у раду и начина њиховог рјешавања – казао је градоначелник Београда.