Српска хероина Милунка Савић добија улицу у Ади

По Милунки Савић, српској хероини Великог рата и жени са највише одликовања у историји ратовања, биће названа улица у насељу Ада.

Уколико овај приједлог добије „зелено свјетло“ на сједници Скупштине Града 22. новембра, улица у Ади, која се пружа од улице Арчибалда Рајса и иде десно до Понирске у дужини од километар, носила би име по „српској Јованки Орлеанки“, како су је због неизмјерне храбрости прозвали Французи.

Уз ову, још 28 улица из насеља: Дебељаци, Карановац и Драгочај, које су се до сада водиле као „безимене“, коначно ће добити своје називе.

Тако би по Диани Будисављевић, хуманитарки аустријског поријекла која је током Другог свјетског рата спасила 15.336 углавном српске дјеце из усташких логора у НДХ, требало да буде названа главна улица у Дебељацима, која се пружа од потока Међаш, односно од краја Улице Тешана Подруговића и иде све до пружног прелаза.

Уз ову, улице у Дебељацима добиће и: Споменко Гостић, одликовани најмлађи борац Војске РС, др Гавро Вујичић, Милан Јанковић, академик Бранко Милановић, Ристо Кременовић, Урош Милинковић као најмлађа жртва усташког покоља почињеног у Бијелом потоку, те Стојан Милетић.

У Барловцима ће називе добити три улице, и то главна улица која се пружа од VII куљанске и иде десно – добиће назив др Тодора Тоде Јеремића, док ће двије улице које се пружају од главне и иду лијево добити називе по Вукшину Мандрапи, српском старцу из села Клепци у Херцеговини, који је убијен у логру Ласеновац 1943. године и који је канонизован 1998. године за светитеља, те по академику Светозару Кољевићу.

У насељу Карановац, односно у Јагарама, Дуципољу и Бастасима укупно 17 улица добиће називе, и то углавном по страдалим припадницима Војске Републике Српске. Тако су предложени сљедећи називи: Јагарска, Дарка Партала, Синише Пеуље, Славка Бановића, Воје и Горана Кајкута, Ранка Партала, Драгана Врањеша, Браће Костић, Браће Станковић, Војводе Уроша Дреновића, Божидара Топића, Ранка Берића, Свете Ристића, Карановачка, Душка Вучића, Браће Лолић и Браће Весић.