Слоганом „Супротности се привлаче“, Бања Лука граби према ЕПК 2024

Тим за припрему кандидатуре Бања Луке за Европску престоницу културе 2024. године расписао је данас јавни позив за пројектне идеје из области културе, који ће бити отворен до 9. маја ове године.

Позив се може преузети на службеној веб страници Тима banjaluka2024.ba, која је, такође, од данас у функцији, у оквиру припрема за номинацију нашег града за ову престижну титулу.

Моника Поњавић, члан Тима за припрему кандидатуре, изјавила је да ће у предстојећем процесу оцјењивања бити одабрано и до 50 пројектних идеја.

-Пројектне идеје морају бити, на првом мјесту, иновантивне, другачије, храбре…, а све у складу са слоганом наше кандидатуре „Супротности се привлаче“ – казала је она.

Она је додала да ће најбоље пројектне идеје бити оцијењене и одабране до 15. јуна ове године.

Припремајући се кандидатуру, данас је представљен и визуелни идентитет бањалучке номинације, под поменутим слоганом „Супротности се привлаче“.

Дизајнер Саша Ђорђевић из дизајн студија „Бункер“, казао је да су настојали да кроз једноставне графичке форме покажу суштину кандидатуре нашег града, због чега су кивадрат и круг изабрани као два „лајт мотива“ визуелног идентитета.

-Водећи се слоганом „супротности се привлаче“ изабрали смо ову форму, у настојању да дођемо до једноставног визуелног рјешења које ће одсликавати суштину онога што се покушава са кандидатуром Бања Луке – да дође до унапређења културне сцене – навео је Ђорђевић.

Шеф Тима за кандидатуру Марко Билбија појаснио је да слоганом кампање и пратећим визуалима шаљу поруку да је могуће наћи различитости које се међусобно привлаче.

-Наш циљ је да, кроз овај процес, препознамо недовољно искориштене потенцијале на културној сцени Бања Луке – казао је Билбија.

У оквиру припреме нашег града за ову, престижну номинацију, на сутрашњој сједници Скупштине града наћи ће се и Стратегија развоја културе Бања Луке, документа којег наш град није имао деценијама уназад.

Израда овог документа један од од кључних услова за номинацију за Европску престоницу културе.