Скупштина града: Усвојена информација о случају „пирален“

Скупштина града усвојила је данас информацију о стању загађености на подручју Пословне зоне „Инцел“, са детаљним приказом размјера овог проблема и активностима које су до сада предузете, на путу до кончаног рјешења.

У образложењу информације, градоначелник Игор Радојичић информисао је одборнике да је од марта ове године, кад је избио пожар у некадашњој „Инцеловој“ енергани, предузето низ активности Еколошке инспекције и других контролних органа, с циљем да се утврде размјере проблема и идентификује рјешење.

– Ниједног момента нисмо жељели да овај проблем гунремо под тепих већ смо упорно инсистирали на утврђивању свих релевантних чињеница – изјавио је Радојичић  и додао да је од марта до данас на простору некадашњег „Инцела“, које обухвата површину већу од 80 хектара, проведен низ истраживања. Он је, међутим, нагласио да ће, због веома великог подручја, бити потребно провести и додатна узорковања, како би се обухватио комплетан круг бивше хемијске индустрије.

  • Ради се о врло комплексном послу који подразумијева низ мјера различитих органа и институција, а Градска управа је посвећена овом послу – рекао је Радојичић.

Он је нагласио да ће у мјесецима пред нама бити потребно утврдити приједлог рјешења за уклањање контаминираног земљишта, те начин њиховог збрињавања, истичући да ће приједлог израдити инострани стручњаци, које је ангажовало Министарство просторног уређења, грађевинарства и екологије.

Наставак 35. сједнице градског парламента заказан је за четвртак, 19. септембар, у 9.00 часова.