Скраћивање процедура: 5.700 захтјева за једношалтерски систем

Више од 5.700 захтјева из области грађења запримљено је у посљедњих годину и по у оквиру тзв. једношалтерског система, новине која је уведена у праксу са циљем „резања“ административних процедура, саопштено је из Одјељења за просторно уређење.

Према подацима ресорног одјељења, све већи број инвеститора користи могућност да градске службе у њихово име прибаве потребне сагласности од јавних комуналних предузећа и тиме им олакша да без губљења времена дођу до потребне документације.

Шеф одсјека пријемне канцеларије Одјељења за просторно уређење, Драгана Милановић Новчић, истиче да се, од укупног броја поднесених захтјева за изградњу инвестиционих објеката, 60 одсто инвеститора опредјелило за прибављање сагласности преко тзв. једношалтерског система. Ова статистика је још значајанија кад се има у виду податак да су инвеститори мањих објеката, у више од 90 одсто предмета прибавили сагласности користећи предности једношалтерског система.

– Једношалтерски систем наишао је на најбољу примјену код инвеститора који граде мање стамбене објекте, што је још један у низу од показатеља да Градска управа иде у циљу олакшавања процедура грађанима Бање Луке, док инвеститори инвестиционих објекта углавном ангажују стручна лица за прибављање грађевинских дозола и потребних сагласности – закључила је она.

Увођењем поменутог система, инвеститори више немају потребу да сами прибављају одређене сагласности, које су услов за издавање грађевинских дозвола, него то, умјесто њих, обављају градске службе.