Санација крова Музеја савремене умјетности

Санација крова Музеја савремене умјетности почела је ових дана, у оквиру прве фазе велике обнове зграде ове институције културе.

Директор Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић, казала је да је ријеч је о споменику под заштитом државе и да су, уз редовне дозволе биле неопходне и дозволе Завода за заштиту споменика.

  • Средином љета смо започели обнову, односно санацију крова што је централни дио музеја, а биће саниране и просторије испод крова које ће служити за библиотеку и читаоницу. У новембру ове године планирамо почетак радова са предње стране зграде гдје ће бити санирани улазни хол и врата. Биће уграђен и лифт који ће повезати двије етаже музеја, односно, на тај начин, ставићемо у функцију и поткровље зграде – истакла је Вујковић и додала да ће комплетна санација музеја бити обављена кроз три или четири фазе.

Потпуна обнова подразумијева и обнову фасаде са амбијенталном расвјетом, потом обнову ентреријера као и уређење некадашњег перона жељезничке станице, која се ту раније налазила, у простор прилагођен данашњем времену.

Пројекат обнове Музеја савремене умјетности РС, урадио је пројектни тим професора са бањалучког Aрхитектонско-грађевинско-геодетског факултета, а обнову су финансијски подржали Кабинет предсједника РС и Амбасада САД у БиХ.