Republika Srpska obilježila 27. rođendan

Nizom svečanosti koje su danas održane u Banjoj Luci, Republika Srpska je obilježila svoj 27. rođendan. U prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Grada Banja Luka, Srpske pravoslavne crkve te diplomatskog kora, u najvećem gradu Srpske, danas je organizovan defile, a potom i svečana akademija.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je istakla da Republika Srpska danas proslavlja 27. rođendan – u miru i slobodi, snažnija nego ranije, svjesnija sebe i važnosti svog očuvanja, odlučna da hrabro korača u budućnost – ponosna i vječna, baš onako kako to kaže i centralna poruka ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana Republike.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kazao je danas u Banjoj Luci da je Republika Srpska zemlja mira, dobrih ljudi i slobode, upozorivši da je slobodarski srpski narod na ovim prostorima uvijek masovno stradavao kada nije imao svoju državu i poručio da samo država koja na ovim prostorima okuplja Srbe može tom narodu da garantuje slobodu.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, rekla je danas na svečanoj akademiji, koja se povodom Dana Republike – 9. januara održanaa u Banjoj Luci, da je potrebno mnogo političke mudrosti i hrabrosti da srpski narod ne bi živio kako ga vjetrovi nose, nego kako sam želi da živi u miru, stabilnosti, slobodi i nezavisan u donošenju odluka .

Današnji program obilježavanja Dana Republike, započeo je obrazovnom predstavom u Dječijem pozorištu Republike Srpske, a završen je svečanim prijemom u Administrativnom centru Vlade RS.