Република Српска обиљежила 27. рођендан

Низом свечаности које су данас одржане у Бањој Луци, Република Српска је обиљежила свој 27. рођендан. У присуству највиших званичника Републике Српске, Босне и Херцеговине, Града Бања Лука, Српске православне цркве те дипломатског кора, у највећем граду Српске, данас је организован дефиле, а потом и свечана академија.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић је истакла да Република Српска данас прославља 27. рођендан – у миру и слободи, снажнија него раније, свјеснија себе и важности свог очувања, одлучна да храбро корача у будућност – поносна и вјечна, баш онако како то каже и централна порука овогодишњег програма обиљежавања Дана Републике.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, казао је данас у Бањој Луци да је Република Српска земља мира, добрих људи и слободе, упозоривши да је слободарски српски народ на овим просторима увијек масовно страдавао када није имао своју државу и поручио да само држава која на овим просторима окупља Србе може том народу да гарантује слободу.

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић, рекла је данас на свечаној академији, која се поводом Дана Републике – 9. јануара одржанаа у Бањој Луци, да је потребно много политичке мудрости и храбрости да српски народ не би живио како га вјетрови носе, него како сам жели да живи у миру, стабилности, слободи и независан у доношењу одлука .

Данашњи програм обиљежавања Дана Републике, започео је образовном представом у Дјечијем позоришту Републике Српске, а завршен је свечаним пријемом у Административном центру Владе РС.