Резултати мјерења: Нема загађења, одличан квалитет ваздуха

И поред неповољних временских прилика и текуће гријне сезоне, квалитет ваздуха у Бањој Луци је и даље у „првој категорији“ и сви посматрани параметри су у законским границама, уз тек незнатна, повремена одступања, показују подаци Института за грађевинарство „ИГ“, који обавља ова мјерења за град Бању Луку.

Према подацима ИГ-а за посљедњих седам дана (за период 27. новембра до 3. децембра), и поред текуће гријне сезоне и чињенице да значајан број домаћинства користи угаљ за гријање, квалитет ваздуха у Бањој Луци углавном је био у првој категорији, односно у границама које прописује Закон о заштити ваздуха.

На основу података са све три мјерне станице, у посљедњих седам дана није било значајнијег одступања квалитета ваздуха и забиљежена су тек повремена, и то незнатна, прекорачења.

Kако се види у приложеним табелама, све посматране материје, од чађи до сумпор диоскида су далеко испод граница који је прописан Законом о заштити ваздуха.

Синиша Цукут из Института „ИГ“ истиче да је ваздух у Бањој Луци и у протеклих седам дана био у првој категорији по свим парметрима. Једино, али незнатно одступање, било је у случају мјерења лебдећих честица (у табели означено као PM10). Током 1. и 2, односно 2. и 3. децембра на мјерним мјестима у Центру и Паприковцу забиљежено је благо прекорачење вриједности ових материја, али и даље у границама законске толеранције. Истовремено, на мјерној станици у Борику није било прекорачења нити једног параметра.

-Узимајући просјек у задњих седам дана, квалитет ваздух је по свим парметрима био у првој категорији – нагласио је он.

Разумјевања ради, Законом о заштити ваздуха, гранична вриједност за лебдеће честице (PM10) прописана је на 50 микрограма по метру кубном, с тим да законска толеранција износи 75 микрограма по метру кубном. Дакле, чак и у данима кад је било прекорарачења вриједности лебдећих честица, оне су биле тек незнатне и у границама законске толеранције.

Градоначеник Игор Радојичић данас је оцијениио да су спекулације у јавности о наводном загађењу у Бањој Луци потпуно бесмислене и да их најбоље демантују подаци са мјерних станица.

-То што се Сарајево или Зеница гуше у смогу, не значи да треба Бању Луку оптужити за загађење. Значи, то су апсолутно бесмислене приче. То што се некоме не свиђа „Еко топлана“, која ложи дрво и која је мањи загађивач од топлане на мазут је више политички став – казао је градоначелник Радојичић.

Он је нагласио да се квалитет ваздуха редовно мјери, те да су подаци које достави Институт расположиви на сајту Града.

-Према подацима, цијели протекли мјесец квалитет ваздуха је био у првој категорији и заиста немамо проблем те врсте који имају Сарајево, Зеница или Тузла – закључио је Радојичић.

Према уговору са ИГ-ом, квалитет ваздуха мјери се на три локације, и то у насељима: Центар, Борик и Паприковац. Обавља се мјерење за девет полутаната, чија се концентрација прати свакодневно, а извјештаји о квалитету ваздуха, према уговору са ИГ-ом, објављују се на сајту Града једном мјесечно.