Ребаланс на прагу: 11 милиона више у градској каси

На данашњој сједници Скупштине Града, усвојен је нови Статут Града, те донесене одлуке о извршењу буџета за прошлу годину, о расподјели прошлогодишњег суфицита и Нацрт ребаланса буџета за ову годину.

Градоначелник Игор Радојичић казао је да је Градска управа у прошлој години пословала позитивно, те да је, уз бројне пројекте које је реализовала, успјела и остварити вишак од девет милиона КМ, од чега је за расподјелу предвиђено 4,9 милиона КМ који ће бити утрошени у капиталне пројекте.

Говорећи о усвојеном нацрту ребаланса буџета, градоначелник Радојичић је казао да он предвиђа повећање оквира са 134 на око 144,9 милиона КМ. Нацрт је упућен у јавну расправу, која ће трајати од 25. до 30. априла.

-Овогодишњи буџет расте за 10,8 милиона КМ по два основа. Један је успјешна емисија обвезница која је завршена на Бањалучкој берзи са 6.240.000 КМ и други је расподјела утврђеног суфицита од позитивног пословања прошле године. Додатни новац у буџету биће утрошен на нове пројекте и капиталне инвестиције у граду – нагласио је градоначелник Радојичић.

Пет капиталних пројеката ће бити финансирани већим дијелом из обвезница, а дијелом из суфицита буџета. То су нови мост на локацији Зеленог моста, наставак Источног транзита, изградња улице Краља Александра, нове спортске дворане у бившем Шопинг центру и водоводи у оквиру система „Црно врело“.

-Из суфицита је предвиђено 600.000 КМ  за суфинансирања изградње улице Краља Александра, а разлика средстава ће бити обезбијеђена из емисије обвезница, и још 600.000 КМ екстерног финансирања за дворану у Шопинг центру. Поред тога, 500.000 КМ из нераспоређеног суфицита биће уложено у изградњу новог објекта мјесне заједнице и полицијске станице Лауш, с тим да ће и МУП РС учествовати са 500.000 КМ – појаснио је Радојичић.

Он је додао да ће 500.000 КМ бити искориштено за затварање једног краткорочног кредита и смањивање са три милиона на 2.500.000 КМ тог револвинг кредита, док ће 400.000 КМ бити уложено у реконструкцију основних и средњих школа, укључујући и Техничку и Електротехничку школу.

-Поред ових, очекујемо да ћемо моћи суфинансирати санацију још пет до шест основних школа, а могућа је сарадња и са Развојним програмом УН-а (УНДП) на санацији још школа – нагласио је Радојичић.

Истовремено, више буџетског новца биће уложено и у саобраћајнице, али и за проширење пословне зоне у Рамићима.

-До приједлога буџета, размотрићемо још неке од неке од отворених тема из комуналне инфраструктуре, а које траже савјети мјесних заједница – закључио је Радојичић.

Када је ријеч о расподјели неутрошених намјенских средстава, најзачајнији дио од око 700.000 КМ, односи се на цивилну заштиту, односно, искористиће се за побољшање опремљености ватрогасне јединице.

У вези са новим Статутом Града, градоначелник Радојичић је рекао да је тај документ усклађен са Законом о локалној самоуправи, те да није претрпио крупније измјене у односу на стари.

Више новца за културу

По први пут, Бања Лука је данас добила документ Нацрт Стратегије развоја културе, која је интегрални дио апликације за бањалучку кандидатуру за Европску престоницу културе 2024. године, најважнијег стратешког циља у области културе уназад неколико деценија. Нацрт Стратегије биће на јавној расправи од 27. априла до 15. маја ове године.

Током израде овог десетогодишњег документа, прикупљен је обиман материјал.

Шеф Тима за припрему кандидатуру Марко Билбија, казао је да је кроз припремљене упитнике, али и појединачне интервјуе, те радне групе, анкетирано преко 300 установа, организација цивилног друштва и појединаца, директора установа, умјетника, стручњака у култури из невладиног и приватног сектора, те представника Града.

У домену истраживања културних потреба публике спроведена је анкета на узорку од 750 случајно одабрана пунољетних грађана Бање Луке. Након темељне анализе и прегледа постојећег стања, кроз пет циљева утврђен је десетогодишњи Стратешки план развоја културе Бање Луке 2018–2028. године.

Осврћући се на нацрт Стратегије развоја културе, предсједник Скупштине Града Зоран Талић је изразио задовољство што је дошло до овог документа.

-Лично, у стратегији сам видио оно што стално инсистирам задњих пар година, да покушамо издвојити тврђаву Кастел као једну посебну цјелину и да се фомира једна посебна јавна установа, а да Кастел буде тај који ће правити свој садржај и на неки начин иступати према одређеним фондовима, тражити одређена средства и управљати свим историјским споменицима – казао је Талић. Он је рекао да га посебно радује план о повећавању издвајања за област културе.

Како је рекао, стратегијом развоја културе, али и осталим акционим плановима који ће се доносити на годишњем нивоу, средства за културу повећаваће се за један одсто или нешто мало мање од један одсто у односу на комплетан буџет.

Зелено свјетло за програме градских установа

На данашњем засједању усвојене су одлуке о разврставању локалних путева и улица и о управљању, грађењу, реконструкцији, одржавању, рехабилитацији и заштити локалних путева и улица у насељу на подручју града Бање Луке.

Више нацрта измјене дијелова регулационих планова и одлука о додјели простора у закуп под посебним условима такође су добили подршку на овом засједању. Зелено свјетло добили су и извјештаји о реализацији Стратегије развоја града у периоду 2007 – 2019. године, закључно са 2017. годином и о реализацији Плана капиталних инвестиција Града Бања Лука за 2017. годину.

Градски парламент размотрио је и прихватио извјештаје о раду за прошлу годину и програме рада за ову годину Туристичке организације града и ЈУ Центар за социјални рад Бања Лука, као и програм пословања за 2018. годину ЈУ Спортски центар „Борик“ Бања Лукаи информацију о финансијском пословању ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бања Лука, за период 1.1. до 31.1.2.2017. године.

Наставак сједнице сутра, у 9 часова

Наставак 22. сједнице градског парламента је заказан за сутра, 25. април, са почетком у 9 часова. Преостало је да одборници разматрају још седам тачака дневног реда.