Ребалансом буџета више средстава за пројекте НВО сектора

Предстојећим ребалансом градског буџета, биће издвојено више средстава за реализацију пројеката организација цивилног друштва који се односе на дјецу, младе и особе старије животне доби. Закључак је ово панел дискусије која је одржана другог дана стратешког савјетовања Градске управе у Теслићу.

– Очекујем да ћемо кроз ребаланс обезбиједити додатна средства и да ће НВО сектор бити партнер Граду у реализацији тих пројеката. Други сегмент данашњих разговора односи се на договор са пословном заједницом, а та дебата је имала за циљ да преиспита постојеће тржиште радне снаге гдје имамо дефицит појединих занимања. За тај процес су заинетерсоване школе и требало би да идемо у трансформације програма и опремање средњих стручних школа, поготово за кадар који недостаје на тржишту. Очекујемо да ће се у наредним годинама само погоршавати ситуација на тржишту радне снаге и да ћемо имати двије супротне тенденције. Са једне стране, све већи недостатак радника, а са друге стране незадовољство оних који су незапослени због неадекватне квалификационе структуре – изјавио је Радојичић.

Илија Трнинић, из невладине организације „Перпетум мобиле“, изразио је задовољство данашњим састанком, јер је, како каже, показана отвореност Града за дијалог са организацијама цивилног друштва.

– У транзиционим земљама је јако важна могућност заједничког дјеловања организација цивилног друштва и јавне управе. Закључили смо да ћемо у наредном периоду побољшати квалитет услуга грађанима, прије свега различитих категорија младих, затим људи старије животне доби и дјеце. Кључни актери ће бити организације цивилног друштва, а данас смо добили увјеравања да ће ребалансом буџета бити одвојена значајна средства за ове потребе – рекао је Трнинић

Александра Штрбац из организације „Здраво да сте“, поздравила је стварање нових оквира за сарадњу између Града и НВО сектора.

– Надамо се да ће резултат те сарадње бити успостављање омладинског сектора и његов раст и развој, јер га тренутно у Бањој Луци немамо. Надам се да ће и млади људи бити инспирани да се више укључе и допринесу развоју те да ће имати користи од тога, односно да кроз активности и ангажовање унапређују свој и живот цијеле заједнице – нагласила је Александра Штбац.

Из градског Савјета за економска питања и развој поручују да већ двије године раде на два колосијека са послодавцима и школама.

– Један правац је опремање школских кабинета и Град ће ту уложити 200.000 КМ што ће знатно утицати на подизање квалитета стручне наставе у средњим школама. Други колосијек подразумијева успостављање сарадње и размјену информација између школа и послодаваца. Ми предлажемо успостављање савјета за образовање у којем би своје мјесто нашли школе, послодавци и завод за запошљавање. Тиме желимо да радимо на усмјеравању дјеце још од основне школе, како би имали што више знања када изађу на тржиште радне снаге – казао је Саша Тривић из Савјета за економска питања и развој.