Рашковић: Нови план за центар града помирио све интересе

Дебатом са грађанима Драгочаја, Мишиног хана и Пријаковаца, градски архитекта Иван Рашковић завршио је серију “Актуелних разговора” о изгледу будућег урбанистичког плана Бање Луке. Након што је чуо мишљење грађана ових насеља о градској депонији, саобраћајним проблемима и могућностима да се уреде мањи водотокови на подручју ових мјесних заједница, Рашковић је рекао да је веома задовољан разговорима које је водио са грађанима у протеклих више од мјесец дана.

Грађани су се одазвали у великом броју, разговори су били веома квалитетни и углавном су се њихова размишљања односила на мјесну заједницу којој припадају, али није била ријеткост да су дискутовали и о рјешењима која се тичу читавог града. Радује ме што су грађани углавном истицали опште, односно заједничке проблеме и није било неких појединачних иступа који су гледали само властите интересе – истиче Рашковић.

Када је у питању постојеће стање на терену, Рашковић каже да је највише дискусија било у вези са инфраструктуром, најчешће су у питању били саобраћајнице, вода и канализација. Он додаје да су грађани често помињали дјечија игралишта, различите објекте друштвеног садржаја те објекте за спорт и рекреацију.

– У неколико случајева грађани су коментарисали начини тзв.унутрашњег раста града. Од насеља која су настала у доба социјализма као што су Борик и Старчевица и гдје смо имали хуману градњу са много прозрачности и зеленила па до постмодерног начина градње гдје се појављују проблем капацитета паркингa, зеленила и слично. Драго ми је да су грађани показали високу свијест о томе да је Бања Лука зелени град и колико је важно да очувамо зелене површине – казао је Рашковић.

У даљем процесу доношења урбанистичког плана, према Рашковићевим ријечима, очекује нас отварање понуда за носиоца израде овог плана. Он наглашава да је процес израде урбанистичког плана захтијеван процес који ће трајати најмање годину дана.

– Почетком сљедеће године имаћемо приједлог тендерске комисије и иза тога нам слиједи склапање уговора између Градске управе и изабраног носиоца израде урбанистичког плана, који ће бити изабран по критеријумима израде, референце и понуђене цијене – објашњава Рашковић.

Градски архитекта је подсјетио да ће 26. децембра Скупштина града одлчивати о приједлогу регулационог план дијела централног градског подручја који подразумијева уређење строгог центра града.

– Имали смо двије јавне расправе у вези ca тим планом. Послије прве расправе, већина примједби и коментара су уважени, обрађени и убачени у нацрт регулационог плана. За овај план могу рећи да на оптималан начин мири јавни интерес и друге интересе који нужно граде град. План има шансе да створи услове да центар Бање Луке настави да носи свој идентитет, а да, притом, добије још неке садржаје и да на прави начин регулише унутрашњи раст града, јер сваки град мора да се развија – закључио је Рашковић.