Радојичић: Четири милиона КМ од Владе за санирање посљедица епидемије

Град Бања Лука добиће од Владе РС четири милиона КМ од средстава Међународног монетарног фонда (ММФ), изјавио је градоначелник Игор Радојичић. Током данашњег наставка градске Скупштине, Радојичић је најавио да ће ова средства помоћи Граду у санирању посљедица епидемије корона вируса на градске финансије, с обзиром на то да се процјењује да би, због епидемије и заустављања пословних активности, „минус“ у градској каси до краја године могао износити и до 30 милиона КМ.

  • Ипак, у јуну, са оживљавањем пословних активности, заустављен је пад јавних прихода, која је изазвала епидемија корона вируса, а тренутни „минус“ у градској каси износи око 14 милиона КМ. Јавни и приватни сектор су имали огроман пад прихода у марту, априлу и мају, док у јуну имамо сасвим солидну ситуацију, за разлику од времена готово потпуне обуставе пословних активности претходних мјесеци кад смо, на седмичном нивоу, имали и до милион КМ мање у градској каси – навео је Радојичић.

Он је додао да је епидемија оставила велике посљедице и на градска предузећа и установе, те да ће због тога доћи до потпуне ревизије њихових пословних планова.

  • Јавни сектор је претрпио огромне штете од епидемије, поготово наше установе као што су Бански двор, СЦ Борик и Аквана. Комунална предузећа су имала огроман пад прихода, чак до 40 одсто – нагласио је Радојичић.

Коментаришући пресуду Уставног суда БиХ у вези са простором старе аутобуске станице, о којој се данас расправљало у градском парламенту, Радојичић је истакао да ће Град искористити сва правна средства која има на располагању како би заштитио своје интересе.

  • Имамо могућност ванредног правног лијека и Град Бања Лука ће то сигурно искористити. Још су два судска поступка у току и видјећемо у којем правцу ће се развијати ситуација – казао је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић, изјавио је да се „треба запитати какао је могуће да неко у процесу приватизације истовремено књижи двије локације.“

  • Много је и других нејасноћа, поготово када је у питању упис имовине. Уставни суд БиХ је овдје изашао из својих надлежности, јер није смио тако поступати. Они су могли да утврђују да ли судови раде законито. Град Бања Лука је активан када је у питању овај проблем и вјерујем да ће градоначелник ускоро формирати тим правних експерата који би се бавио овом проблематиком – рекао је Талић.

Скупштина града је данас, између осталог, прихватила информацију о пројекту „Бољом управом до бржег економског раста“ који се реализује са УНДП-ом, затим информацију о безбједности на подручју града те више одлука из области имовинско-правних односа.