Radojičić: Situacija pod kontrolom, 788 osoba u izolaciji

U posljednja dva dana, na području Banje Luke, nisu registrovani novi slučajevi osoba zaraženih korona virusiom, a gradske i republičke institucije situaciju u potpunosti drže pod kontrolom, saopšteno je poslije današnje sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Gradonačelnik Igor Radojičić precizirao je da se u izolaciji, na područuju Banje Luke, trenutno nalazi 788 osoba, a 1.442 pod zdravstvenim nadzorom.

  • Nulti klaster je ugašen, dok za prvi i drugi uskoro ističe period od 14 dana, s tim da imamo i dosta lica koja su došla iz inostranstva koje redovno kontrolišu nadležnio organi. Za sada nemamo većih problema i građani u velikoj mjeri poštuju naložene mjere – istakao je Radojičić.

On je pojasnio da su na snazi mjere koje donose republičke i gradske vlasti, te da svaka lokalna zajednica, pa tako i Banja Luka, ima pravo da usvaja i restriktivnije mjere.

  • Konkretno, republički štab je dozvolio rad drogerijama, ali gradska uredba je restriktivnija i u Banjoj Luci to nije dozvoljeno. Takođe, od danas je rad dragstora i pekara ograničen na period do 18.00 časova, kako bi se njihov rad uskladio sa uvođenjem policijskog časa. Istovremeno, od danas je zabranjen rad i tržnicama, s obzirom na naredbu Republičkog štaba – kazao je Radojičić.

On je naglasio da će se Grad Banja Luka, do utorka, odrediti o mjerama koje će biti preduzete u vezi sa plaćanjem obaveza privrednih subjekata prema Gradu, uzimajući u obzir tešku situaciju u kojoj se privreda našla zbog aktuelne epidemilioške situacije.

Istovremeno, od danas su, zbog uvođenja policijskog časa, dodatano redukovane i linije gradskog prevoza, kako bi se sav prevoz obavio do početka policijskog časa.

Gradonačelnik Radojičić danas je najavio da se razmatraju i mjere o tome kako bi osobama starijim od 65 godina, kojima je onemogućeno kretanje, bilo obezbjeđeno da obave određene poslvoe kao što su odlazak u banku ili plaćanje režija, ističući da će u narednim danima biti donesena odgovarajuća odluka o tome.