Радојичић: Ситуација под контролом, 788 особа у изолацији

У посљедња два дана, на подручју Бање Луке, нису регистровани нови случајеви особа заражених корона вирусиом, а градске и републичке институције ситуацију у потпуности држе под контролом, саопштено је послије данашње сједнице градског Штаба за ванредне ситуације.

Градоначелник Игор Радојичић прецизирао је да се у изолацији, на подручују Бање Луке, тренутно налази 788 особа, а 1.442 под здравственим надзором.

  • Нулти кластер је угашен, док за први и други ускоро истиче период од 14 дана, с тим да имамо и доста лица која су дошла из иностранства које редовно контролишу надлежнио органи. За сада немамо већих проблема и грађани у великој мјери поштују наложене мјере – истакао је Радојичић.

Он је појаснио да су на снази мјере које доносе републичке и градске власти, те да свака локална заједница, па тако и Бања Лука, има право да усваја и рестриктивније мјере.

  • Конкретно, републички штаб је дозволио рад дрогеријама, али градска уредба је рестриктивнија и у Бањој Луци то није дозвољено. Такође, од данас је рад драгстора и пекара ограничен на период до 18.00 часова, како би се њихов рад ускладио са увођењем полицијског часа. Истовремено, од данас је забрањен рад и тржницама, с обзиром на наредбу Републичког штаба – казао је Радојичић.

Он је нагласио да ће се Град Бања Лука, до уторка, одредити о мјерама које ће бити предузете у вези са плаћањем обавеза привредних субјеката према Граду, узимајући у обзир тешку ситуацију у којој се привреда нашла због актуелне епидемилиошке ситуације.

Истовремено, од данас су, због увођења полицијског часа, додатано редуковане и линије градског превоза, како би се сав превоз обавио до почетка полицијског часа.

Градоначелник Радојичић данас је најавио да се разматрају и мјере о томе како би особама старијим од 65 година, којима је онемогућено кретање, било обезбјеђено да обаве одређене послвое као што су одлазак у банку или плаћање режија, истичући да ће у наредним данима бити донесена одговарајућа одлука о томе.