Радојичић са делегацијом Тјенђина о међусобној сарадњи

Градоначелник Игор Радојичић разговарао је данас са делегацијом кинеског града Тјенђина, која борави у нашем граду с циљем размјене искустава и договора о будућој сарадњи са представницима власти и академске заједнице Републике Српске.

-Иако је Тјенђин стотињак пута већи од нашег града, али као што су и током моје прошлогодишње посјете том граду, наши кинески пријатељи рекли то није ни важно за сарадњу међу пријатељима – казао је Радојичић послије данашњег састанка у Градској управи.

У Бањој Луци већ неколико година ради Конфуцијев институт, који према Радојичићевим ријечима, представља јаку и квалитетну директну везу између наших градова и наших земаља.

-У свим досадашњим сусретима са представницима Тјенђина, исказали смо интерес за наставак сарадње. Наши приједлози, уз Конфуцијев институт, односе се и на наставак сарадње у култури јер су културни радници одавде већ били у Кини, али и кинески умјетници у нашем граду. Такође, импресиван развој Универзитета и високог образовања у Кини је нешто гдје се може доста научити и у том смислу подржавамо сарадњу универзитета. Поред тога, упутили смо приједлоге о могућностима економске сарадње, индустријских зона и у области комуналне инфраструктуре – закључио је Радојичић.

Лију Син, замјеник директора Комисије за образовање града Тјенђин, који предводи кинеску делегацију, казао је да сарадња у свим областима интензивирала послије отварања Конфуцијевог института.

– Надам се да ће међусобна сарадња, поготово у области образовања, имати добре резултате и у будућности – рекао је он.

Данашњем састанку присуствовали су и представници Конфуцијевог института и Универзитета у Бањој Луци.