Радојичић: Сарадња са Русијом ужива искрену подршку

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић рекао је данас да је посјета губернатора Санкт Петербурга Георгија Полтавченка Републици Српској још један доказ развијене сарадње Бање Луке и Санкт Петербурга, односно Републике Српске и Руске Федерације.

Говорећи на форуму „Стратешки дијалог на тему сарадње Санкт Петербурга и Републике Српске“ у Бањој Луци, Радојичић је рекао да се ови односи развијају на обострано задовољство и да политичка сарадња градских и републичких власти са руским представницима ужива и искрену подршку грађана.

-Као што сте јуче и сами рекли, овдје се осјећате као домаћин јер се добро сјећамо и ваших ранијих посјета на дужности опуномоћеног представника предсједника Руске Федерације за централни и федерални дистрикт и драго нам је да се контакти и сарадња наставља и на позицији губернатора – рекао је Радојичић, обраћајући се Полтавченку.

Према његовим ријечима, ово није само сарадња на нивоу институција или установа, „већ је широко прихваћена и има народно разумијевање и вољу“, а ове посјете су потврда важности међусобних односа, његовања разумијевања и подршке.

Радојичић је додао да грађани Бање Луке и Републике Српске имају искрена и пријатељска осјећања и према руском народу и према руској држави.

-Као градоначелник Бање Луке желим посебно истаћи да смо, нарочито у овој години, имали велику френквенцију сусрета и квалитет изузетно високог нивоа – рекао је Радојичић, подсјетивши да је Бања Лука угостила предсједника Парламента Санкт Петербурга Вјечеслава Макарова и предсједника Савјета Федерације руског парламента Валентину Матвијенко, те да се очекује и посјета министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова.

 

Радојичић је подсјетио да је прије десетак дана боравио у Москви на позив градоначелника и истакао да је Бања Лука била позвана међу 34 свјетске метрополе.

-Мислим да смо били најмањи по броју становника, али нам је срце било велико – нагласио је Радојичић.

Он је навео да су могућности сарадње бројне, додавши да сарадња већ постоји и да има простора за њен развој у привреди, енергетици, трговини, областима културе, образовања, туризма.

-Нарочито истичем да ће духовно јединство и сарадњу и осјећај јединства подстаћи изградња руско-српског центра у Бањој Луци и подсјећати на историјску блиског и захвалност царској династији Романов, руској држави, цркви – поручио је Радојичић, додавши да се радује будућој сарадњи.