Радојичић на “Филм форуму Бањалука”: Додатна средства за културу

Дводневна конференција “Филм Форум Бањалука” посвећена развоју филмске индустрије у БиХ, као и њених економских и туристичких потенцијала, почела је данас у Каменој кући тврђаве Кастел.

Град је подржао ову конференцију, а како је рекао градоначелник Игор Радојичић – Бања Лука, као кандидат који је ушао у финале такмичења за Европску престоницу културе 2024. године, изузетно је заинтересована за развој свих грана културе.

-Фокусирали смо се на оне циљеве који су предвиђени Стратегијом развоја културе града за наредни десетогодишњи период. Град ће се у наредним годинама највише фокусирати на двије линије, од којих је једна улагање у инфраструктуру за културу, од највећег пројекта за мултифункционалну конгресну конференцијску дворану па до мањих простора широм града, који треба да омогуће децентрализацију културе и одвијање културних дешавања на различитим мјестима – казао је Радојичић.

Према његовим ријечима, друга линија јесте пројектно финансирање.

-Управо је завршен јавни позив за расподјелу нешто мање од 200.000 КМ за пројекте из области културе. Та средства су увећана у односу на раније године, у складу са новоусвојеном Стратегије за развој културе – закључио је Радојичић.

Помоћник министра просвјете и културе РС Тања Ђаковић казала је да је министрарство препознало значај и важност ове конференције и пружило подршку овом догађају.

-Свјесни смо чињенице да је кинематографија у БиХ у повоју, али исто тако сматрамо да имамо потенцијал и управо смо из тог разлога издвојили средстава да подржимо конференцију и да од филсмких професионалаца покупимо добре праксе и потакнемо развој ове индустије у РС – казала је она.

Продуцент „Визарт филма“ Зоран Галић истакао је да се “Филм Форум Бањалука” по први пут дешава у Бањој Луци, и да је уз домаће окупио и стручњаке из области филма из региона.

-Ту су филмски продуценти, дистрибутери и директори филмских фондова који ће да причају у којем стању је тренутно регион и каква је наша позиција ту, те колико има простора да унаприједимо нашу кинематографију. Организовали смо пет панела у два дана, који ће обухватити теме: филмски фондови, документарни филм, први филм и алтернативна дистрибуција. Отворено је за све заинтересоване – казао је Галић.