Радојичић и Вишковић у обиласку терена у Пријечанима

Градоначелник Игор Радојичић, заједно са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем, обишао је данас насеље Пријечани које је током претходне ноћи било интензивно брањено од водене бујице која је пријетила.

Радојичић је рекао да се стање водотокова на подручју града смирује, истичући да је Врбас још увијек висок и да се очекује даље испуштање воде из Бочца, али да ту ситуацију компензују остали водотокови који су нижи и у опадању.

– Мјесна заједница Пријечани је била једна од оних локација коју смо бранили протекле ноћи, с тим што су овдје, у претходних неколико дана, предузимане превентивне мјере, јер овдје постоји много бујичних потока и тиме је, практично, на овом подручју штета сведена на минимум. Нема угрожених кућа управо захваљујући раном дејству и превентивним мјерама – нагласио је градоначелник.

Он је додао да је данас око 16.00 часова Штаб за ванредне ситуације донио одлуку о стављању ван снаге одлуке о проглашењу ванредног стања у шест градских мјесних заједница.

– Ситуација се значајно поправила и проглашење ванредног стања јуче остварило је свој ефекат, прије свега превентивно, како би се ангажовали људство и материјална средства. Након тога, синоћ је било видљиво да су људи схватили озбиљност ситуације, а наш циљ је био минимизирање ризика и штете, заштита материјалних добара, а изнад свега људи – казао је Радојичић.

Упрокос побољшању ситуације, премијер Радован Вишковић је позвао све грађане Бање Луке, али и свих других мјеста којима су пријетиле поплаве, да још барем сљедећу ноћ остану на опрезу и у приправности.

– Наш превасходни циљ је био да заштитимо људске животе и мартеријална добра и у томе смо успјели. У протекла 24 часа имали смо око 60 литара падавина по метру квадратном, а у наредним часовима очекујемо 20 до 30 литара, што је дупло мање. Водостај Врбаса је знатно опао, јер је јутрос око 4.00 часа у Делибашином селу био 630 цм, а сада је 480. Влада РС је данас дала налог ХЕ Бочац да повећа испуст воде према Бањој Луци односно да то буде 300 кубика у секунди умјесто досадашњих 250. Не очекујемо значајнији раст Врбаса јер су све његове притоке у опадању. Да није било координисаног испуштања воде из Бочца, ми бисмо данас сигурно имали огромне материјалне штете у сливу Врбаса – рекао је Вишковић.

Он је најавио да ће клизиште у Пријечанима које су данас обишли, бити санирано, јер је то једно од критичнијих мјеста на Врбасу.