Радојичић: Додатна помоћ за хранитељске породице

Од идуће године, град Бања Лука помагаће полазак дјеце у школу дјеце из хранитељских породица, по узору како се то већ ради са малишанима из вишечланих породица, најавио је градоначелник Игор Радојичић послије данашњег састанка са хранитељским породица и представницима Центра за социјални рад.

Градоначелник Радојичић указао је да је удомљавање дјеце у хранитељским породицама у протеклом периоду дало одличне резултате, с обзиром на то да досадашња искуства указују да је овај вид збрињавања дјеце без родитељског старања успјешнији и социјално прихваљивији модел у односу на традиционално смјештање у домове за незбринуту дјецу.

Током данашњег састанка, Радојичић је најавио да ће град Бања Лука од идуће године помагати хранитељске породице на начин што ће сносити трошкове поласка малишана у школу, набавком потребних уџбеника и школског прибора.

-Ово је мали трошак за градски буџет, а велики за ове људе обављају изузетно хуману мисију – рекао је Радојичић и додао да је могуће да ће, као симболичан знак подршке, од идуће године ове породице помоћи и тако што би Град плаћао трошкове мјесечних карата за аутобуски превоз за дјецу из хранитељских породица.

Према подацима Центра за социјални рад, у Бањој Луци тренутно има 48 хранитељских породица којима је повјерен одгој и брига за 64 дјеце, од беба од неколико мјесеци до већ пунољетних младића и дјевојака.

Током састанка, представници Центра за социјални рад указали су да је овај вид збрињавања дјеце дао изузетне резултате и да су неке од хранитељских породица у годинама иза нас одгојиле и до двадесеторо дјеце, од којих су многи израсли у успјешне младе људе.

Представници Центра позвали су све наше суграђане, који имају жељу да се баве хранитељством, да их контактирају и замоле за информације о овом, хуманом програму како би дали свој допринос да малишани без родитељског старања одрастају у здравим и сретним породицама.