Радионица: Научимо дјецу Змијањском везу

У оквиру програма 54. Кочићевог збора, у сриједу 21. августа, са почетком у 18.00 часова, биће одржана радионица Змијањског веза, коју ће водити везиља Сања Бајић.

Радионица, коју организује Музеј Републике Српске, првенствено је намијењена дјеци школског и предшколског узраста и биће одржана у Парку Петар Кочић.

Везиља Сања Бајић, каже да на радионици очекује дјецу, али и све друге који су заитересовани за змијањски вез, први елемент из овог краја који је уписан на листу свјетске нематеријалне културне баштине УНЕСКО 2014.године.

Она је појаснила да је радионица осмишљена тако да ће дјеца, уз класичан вез на платну, радити и вез на папиру, прилагођен посебно за дјецу млађег узраста.

  • Није важно да ли се први пут сусрећу са везом или га већ познају, важно је да се окупимо и да нашој дјеци укажемо на значај Змијањског веза и наше културне баштине чији је он нераскидиви дио. Такође, током радионице имаћемо и различите едукативне игре, а дјеца ће имати прилику да се упознају са мотивима веза и увјежбавају моторику, што је веома битно за тај узраст. Циљ је да се дјеца упознају са традицијом, те да његују стваралачки дух и да развијају своју креативност. Змијањски вез има широк спектар могућности и јако је погодан за све узрасте, јер мотиви су разнолики – рекла је Бајић.

У оквиру радионице посјетиоци ће моћи видјети и дио нове, традиционалне, колекције накита „Трагови“ као вид инспирације за нове креације са Змијањским везом.

Иначе, Сања Бајић је у протеклих неколико година своје радове излагала широм свијета, а за свој рад на очувању ове традиције добила је бројна признања.

 Сања Бајић

Сања Бајић