Пјешачење и бициклијада за викенд

Пјешачење на Бањ брдо и бициклијада под називом „Два су точка довољна“, завршни су догађаји Европске седмице мобилности, који ће бити одржани за викенд.

Пјешачење на Бањ брдо и пикник за све учеснике, биће организовани у суботу, 21. септембра. Зборно мјесто је у подножју Бањ брда, код рампе. Сви учесници моћи ће добити корисне савјете у вези са пјешачењем и његовим утицајем на здравље од стручњака са Факултета за физичко васпитање и спорт, док ће освјежење обезбиједити „Вивиа“.

-Сви суграђни су позвани и могу доћи да заједно пјешачимо до нашег омиљеног излетишта. Тај дан панорамски мини бус, који је од ове сезоне прилагођен особама са инвалидитетом, мајкама са колицима и малим бебама, возиће бесплатно на омиљено излетиште Бањалучана. Тако да нам се могу придружити сви заинтересовани грађани – казали су из Одјељења за саобраћај и путеве.

Такође, позив су упутили и бициклистима да у недјељу, 22. септембра, дођу на паркинг код Музеја савремене умјетности РС и учествују у бициклијади, коју Град организује у сарадњи са Центром за животну средину и Удружењем „Бањалучка критична маса“. Пријаве су од 11 до 12 часова, када стратује бициклијада бањалучким улицама.

Уједно, недјеља је и завршни дан овогодишње Европске седмице мобилности када се обиљежава „Дан без аутомобила“. За тај дан, планирано је више догађаја у централној градској зони, која ће бити затворена за саобраћај цијели дан. Уз бициклијаду, Град ће, тог дана, и свим регистрованим члановима „Бајк шеринг“ система обезбједити од 11 до 14 часова бесплатно кориштење бицикла.

Од 2002. године Европска седмица мобилности тражи начин да утиче на питања мобилности и урбаног транспорта, као и да побољша јавно здравље људи и квалитет живота. Кампања учесницима даје могућност да истраже улогу градских улица и да експериментишу са практичним ријешењима при суочавању са урбаним изазовима као што је загађење ваздуха.

У овогодишњој акцији, учествује више од 2.800 градова из 48 земаља.

Подршку догађајима за викенд дали су и Савез општина и градова РС, њемачки ГИЗ, Каприоло спорт центар , ЕУ инфо центар и Вивиа.

 Са прошлогодишње бициклијаде (Фото архива)

Са прошлогодишње бициклијаде (Фото архива)