Пројекције: Буџет планиран на износ од 134 милиона КМ

Град Бања Лука ће у идућу, 2020. годину ући са буџетом од око 134 милиона КМ, из којег ће бити финансирани бројни пројекти јавне инфраструктуре и велики пројекти, попут нових мостова у Доцу и Топлицама, као и наставак великог пројекта водоснабдијавања, изјавила је начелница Одјељења за финанасије Божана Шљивар.

Према њеним ријечима, буџетом за идућу годину биће планирана средства за више значајних капиталних пројеката. То су, између осталих, улагања у: наставак изградње водоводне и канализационе мреже, изградњу вртића и спортских објеката, амбуланте у Драгочају, проширење Пословне зоне „Рамићи“, изградњу моста у Српским Топлицама, почетак изградње новог моста у Доцу, наставак изградње пута у Шарговцу, изградњу „Паралеле“ преко Економије до споја са Санском улицом на Лаушу, и многе друге јавне пројекте.

-Ове године, са Европском банком за обнову и развој потписали смо уговор о кредитном задужењу за финансирање изградње водоводне и канализационе мреже, у износу од 7,82 милиона КМ. У току су преговори за додатних 12 милиона КМ са истом намјеном – рјешавање питања водоснабдијевања и изградње канализационе мреже на територији града. Уколико се одлучимо на тај корак и дође до реализације новог аранжмана, буџет ће бити проширен са тим износ кредитног задужења – казала је она.

Захваљујући актуелном пројекту са ЕБРД-ом, у овој и идућој години, у оквиру великог пројекта „Вода I“ биће изграђено 56 километара нове водоводне и канализационе мреже, махом у сеоским и приградским подручјима. Наставком аражмана са ЕБРД-ом, циљ је да се у идуће три године постигне да 95 одсто на цјелокупној територији града буде покривено системом водоснабдијевања.

Говорећи о буџетским трендовима, Шљиварка је нагласила да је Бања Лука у претходне двије године остварила најбоље финансијске резултате, посматрано у посљедњих неколико година. У 2017. остварен је суфицит градског буџета у износу од 9,1 милиона КМ, а у прошлој години исти је износио 8,1 милион КМ. Такође, финансијски показатељи за првих девет мјесеци ове године указују на наставак овог тренда, пошто је, такође, остварен позитиван финансијски резултат и суфицит планираног буџета.

-Присутан је континуиран раст пореских и непореских прихода, те су они, у 2018. години порасли за 2,2 милиона КМ у односу на 2017. годину – изјавила је начелница Одјељења за финансије.

Сумирајући припрему буџета Града за наредну, 2020. годину, начелница Шљивар истиче да се и у наредној години очекује наставак раста пореских и непореских прихода те прве пројекције говоре да се може очекивати њихов раст од око 1,5 до 2 одсто у односу на 2019. годину. На то нас упућује, истакла је, и остварење пореских и непореских прихода у досадашњем дијелу 2019. године, које је за неколико процената веће у односу на реализацију у истом периоду 2018. године.