Projekt „EPK 2024“: Sa ekspertima iz Poljske o banjalučkoj kandidaturi

Članovi Tima za aplikaciju projekata „Evropska prestonica kulture Banja Luka 2024“, najizazovnijeg kulturnog projekta u posljednjih nekoliko decenija,  razgovarali su danas u Banjoj Luci sa Kžištofom Majom, predstavnikom poljskog Vroclava koji je 2016. godine bio evropska prestonica kulture.

Šef Tima Marko Bilbija, prenio je da je tema sastanka bila kulturna saradnja Banje Luke i Vroclava, sa posebnim osvrtom na banjalučku kandidaturu za titulu Evropske prestonice kulture.

– Budući da je naš uvaženi gost predvodio vroclavski tim u ovom projektu, razmijenili smo iskustva u raznim fazama ovog projekta, sa fokusom na pripremni period, prvi i drugi krug ovog takmičenja. Kolega iz Vroclava je izrazio zainteresovanost za potencijalnu buduću saradnju sa fondacijom „Banja Luka 2024“, te poželio da Banja Luka uđe u drugi krug selekcija u izboru za grad koji će 2024. godine biti kulturni centar Evrope– zaključio je Bilbija.

U okviru priprema za banjalučku aplikaciju, proteklog vikenda su u Banjoj Luci boravili eksperti iz Srbije, Bugarske, Češke i Hrvatske, sa kojima je razgovarano na temu kako da se naš grad što uspješnije pripremi  za predstojeću aplikaciju.

Kako je planirano, Grad Banja Luka će 5. oktobra ove godine podnijeti zvaničnu aplikaciju i ući u trku za najprestižnije evropsku titulu iz oblasti kulture. Pored Banja Luke, prema dosadašnjim najavama, u trci za ovu tituli učestvovaće i gradovi iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, BiH, Norveške, Lihtenštajna, Švajcarske i Islanda.