Пројект „ЕПК 2024“: Са експертима из Пољске о бањалучкој кандидатури

Чланови Тима за апликацију пројеката „Европска престоница културе Бања Лука 2024“, најизазовнијег културног пројекта у посљедњих неколико деценија,  разговарали су данас у Бањој Луци са Кжиштофом Мајом, представником пољског Вроцлава који је 2016. године био европска престоница културе.

Шеф Тима Марко Билбија, пренио је да је тема састанка била културна сарадња Бање Луке и Вроцлава, са посебним освртом на бањалучку кандидатуру за титулу Европске престонице културе.

– Будући да је наш уважени гост предводио вроцлавски тим у овом пројекту, размијенили смо искуства у разним фазама овог пројекта, са фокусом на припремни период, први и други круг овог такмичења. Колега из Вроцлава је изразио заинтересованост за потенцијалну будућу сарадњу са фондацијом „Бања Лука 2024“, те пожелио да Бања Лука уђе у други круг селекција у избору за град који ће 2024. године бити културни центар Европе– закључио је Билбија.

У оквиру припрема за бањалучку апликацију, протеклог викенда су у Бањој Луци боравили експерти из Србије, Бугарске, Чешке и Хрватске, са којима је разговарано на тему како да се наш град што успјешније припреми  за предстојећу апликацију.

Како је планирано, Град Бања Лукa ће 5. октобра ове године поднијети званичну апликацију и ући у трку за најпрестижније европску титулу из области културе. Поред Бања Луке, према досадашњим најавама, у трци за ову титули учествоваће и градови из Албаније, Македоније, Црне Горе, БиХ, Норвешке, Лихтенштајна, Швајцарске и Исланда.