Пројекат од 2,7 милиона КМ: Почела изградња споја Лауша и Паприковца

Изградња нове саобраћајнице, вриједне 2,7 милиона КМ, која ће преко некадашњег „Воћњака“ повезати Лауш и Паприковац, почела је данас, у оквиру великог инвестиционог циклуса „Бања Лука се гради“.

Услови за изградњу ове, изузетно важне саобраћајнице створени су након што се Град Бања Лука, послије вишегодишњег судског спора, уписао у земљишне књиге као власник некадашњег воћњака, уз осигурана средства за изградњу од стране Владе РС.

Данашњем почетку радова присуствовали су градоначелник Игор Радојичић и предсједник Владе РС Радован Вишковић.

Радојичић је указао да ће будућа саобраћајница, која ће повезати улице Јована Рашковића и Карађорђеву, имати велики значај за саобраћајни систем у граду. Он је подсјетио да је средства за изградњу, и то 2,5 милиона КМ, осигурала Влада РС.

  • На првом мјесту, отвара се нови прилаз за Клинички центар на Паприковцу који је врло оптерећен приступним саобраћајем. Друго, сам простор Лауша који је концентрисан на Карађорђеву улицу добија још једну излазну саобраћајницу која иде даље преко Паприковца,може да се веже или на Улицу Ранка Шипке на Западни транзит или чак према новој Улици краља Александра, те даље према „Центруму“ – казао је Радојичић.

Према његовим ријечима, додатна вриједност је и у томе што се отварањем ове саобраћајнице на подручју Лауша, стварају услови за изградњу новог насеља на овој локацији.

  • Локација воћњака, који је бивше власништво Земљорадничке задруге а сада усписан на Град, важећим регулационим планом предвиђена као вишеструка зона, са предвиђеном стамбеном изградњом и великим површинама за парковске садржаје, односно рекреацију и одмор. То је од велике важности и за Лауш и за Паприковац, али и за цијели град – навео је Радојичић.

Премијер Радован Вишковић нагласио је да је Влада издвојила средстава за овај крупни пројекат, од велике важности за грађане Бање Луке и цијеле РС.

– Оно што је посебно битно за Бању Луку, јесте да ћемо на Лаушу добити површину која ће омогућити да се град још брже и боље развија и сигуран сам да ћемо имати прилику да присуствујемо отварању свих тих нових садржаја на овом простору – рекао је Вишковић.

Мјештанин Лауша Огњен  Ћосић каже како је ово историјски пројекат јер ће добити модерну саобраћајницу која ће премостити овај дио Лауша и смањити гужве на кружном току.

-Поред тога добијамо парковске површине, мјеста за спорт и рекерацију и друге садржаје за које смо на Лаушу до сада били ускраћени – казао је Ћосић.

Изградња ове саобраћајница је један од највећих, а због конфигурације терена, и најзахтјевних инфраструктурних пројеката у граду. Према пројекту, предвиђена је изградња саобраћајнице у дужини од 800 метара, са 80 метара дугим вијадуктом, која ће направити спој Санске улице на Лаушу, од цркве преко „Економије“, до Улице Јована Рашковића на Паприковцу, гдје ће бити изграђена нова раскрсница са Зеленгорском улицом.

Два милиона КМ за проширење ул. Ивана Горана Ковачића

Влада РС данас је донијела одлуку о издвајању два милиона КМ за изградњу, односно проширење Улице Ивана Горана Ковачића у Росуљама. Према већ израђеном пројекту, предвиђено је да фреквентна саобраћајница на потезу од „Леснине“ до кружног тока код „Центрума“ буде темељно обновљена и проширена на начин да омогући саобраћај у четири траке, уз обостране пјешачке стазе.

На Лаушу ће се градити и спортска дворана

Радојичић је нагласио да је на Лаушу недавно изграђен нови кружни ток код ресторана „Сирано“, у градњи је објекат мјесне заједнице и полицијске станице, а почела је и градња дјечијег игралишта. Сљедећи велики пројекат је градња спортске дворане уз ОШ „Свети Сава“.