Пројекат „Вода I“: Стиже вода за 10.000 становника

Градоначелник Игор Радојичић, заједно са представницима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), потписали су данас са предузећем „Хидрокоп“ 7,8 милиона КМ вриједан уговор о изградњи водовода у више села и приградских насеља, у оквиру великог пројекта под називом „Вода I“.

-„Вода I“ је прва фаза великог пројекта укупне вриједности од око 25 милиона КМ предвиђених за улагања у системе водоснабдијевања, који треба да обезбиједе стабилно водоснабдијевање за више од 95 одсто становништва на цијелој територији града. Дио средстава биће усмјерен и у канализациону мрежу – нагласио је Радојичић.

Кoнкретно, реализацијом пројекта „Вода I“ биће обезбјеђена вода из градског водовода за више од 2.000 домаћинстава на различитим крајевима града, односно до 10.000 становника. Пројекат „Вода I“, у оквиру којег ће бити изграђено 56 километара нове водоводне мреже, финансиран је кредитом ЕБРД-а.

-Из великог система „Црно врело“ радиће се подсистем „Звијезда“ који у једном правцу води воду у Славићку и Радосавску, а у другом према Горњој Пискавици, Клупама и Караули. Такође, улазимо у подсистем Бронзани мајдан који је са великом дисперзијом становништва, а који се односи на градњу резервоара и првих цјевовода према том читавом подсистему – појаснио је он.

Мањи водоводи су предвиђени у Лазареву и Крминама, а на Лаушу неколико локација са канализацијом од главног колектора у Карађорђевој па на обје стране Лауша.

-„Вода 1“ довешће и до завршетка дугоочекиваног пројекта Чесме 3 и Чесме 4, у оквиру којег је већ завршен велики резервоар на врху Крчмарица. Читав тај простор, као и дио Лакташа имаће обезбијеђену воду. У Врбањи ћемо, такође, градити водовод за више дијелове насеља Зелени вир – прецизирао је Радојичић.

Он је најавио да су већ спремни пројекти „Вода II“ и „Вода III“, који се односе на неколико десетина хиљада становника Бање Луке.

Провођењем све три фазе овог пројекта, биће остварен стратешки циљ да се до 2022. године обезбједи вода за 95 одсто становништва на комплетном подручју Бање Луке.

Шеф Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Мануела Несел казала је да ово врло важан пројекат за ЕБРД, истичући да је Бања Лука прошле године постала дио групе „зелени градови“ чији је један од сегмената унапређење услуге водоснабдијевања.

Она је захвалила и донаторима укљученим у овај програм, посебно Влади Републике Аустрије која је путем ЕБРД-а помогла израду Акционог плана „Зеленог града“.

Директор предузећа „Хидрокоп“ Раде Бабић најавио је да ће радови на изградњи водовода почети већ идућег мјесеца.

-Посао је обиман и готово на цијелој територији града. За градњу имамо негдје око 56 километара водоводне мреже разних профила цијеви, канализационе мреже, резервоаре од 1.000 и 500 кубика, са пумпним станицама и комплетним системом – навео је Бабић и додао да је рок за извођење радова 18 мјесеци.