Проширен Тим за Европску престоницу културе

Тим за кандидатуру Бања Луке за Европску престоницу културе 2024. године данас је додатно проширен новим члановима, међу њима и регионално познатим умјетницима, у оквиру настојања да бањалучки тим уђе што спремнији у финалну трку за ово европско признање.

Послије данашњег састанка са члановима тима, градоначелник Игор Радојичић оцијенио је да би освајање статуса Европске престонице културе био изванредан добитак за Бања Луку, уз значајну промјену њеног међународног имиџа.

Он је указао да је Бања Лука ушла у ужи круг у трци више европских градова за ову титулу, те појаснио да је, због даљег вођења овог пројекта, проширен досадашњи тим за кандидатуру.

-Ради се о комбинованом тиму који би требао припремити коначну апликацију. То укључује не само умјетнички дио, већ и комуникације, маркетинг, финансије и урбанистичко просторна рјешења – казао је Радојичић.

Он је нагласио да би нови тим до јуна требао да ради интензивно на апликацији Бање Луке, када се очекује и долазак комисије из Брисела.

-Послије тога, током септембра или октобру, требали би да бранимо нашу кандидатуру у Бриселу – рекао је Радојичић.

Шеф Тима за кандидатуру Марко Билбија прецизирао је да их у другој фази кандидатуре очекује доста посла и рада са културном сценом града.

-Пред нама је период до августа до када треба да припремимо детаљнију апликацију, која је захтијевнија од прве и због чега смо сада проширили наш тим како би тај посао био што боље урађен – рекао је Билбија.

Умјетник Урош Ђурић, један од нових чланова Тима, изјавио је да бањалучке апликације се очекује да се Бања Лука повеже са оним што се данас сматра водећим цивилизацијским стандардима у Европи. Он је изазарио задовољство што се придружио својим колегама из Бања Луке у овом, престижном пројекту.

Нови, проширени тим за бањалучку кандидатуру данас је појачан са Урошем Ђурићем, Николом Кужетом, Младеном Матовићем, Иваном Рашковићем, Огњеном Шукалом и Синишом Куртешом.