Промоција бициклистичког саобраћаја: Десет суграђана добило бицикле

Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић уручио је данас 10 бицикала учесницима акције Градске управе и Каприоло спорт центра под називом „Баци лајк и освоји бајк“.

Током церемоније уручења, Радојичић је указао да је ова акција организована у оквиру манифестације „Прољеће у Бањалуци“, због чега су и бицикли брендирани са логом ове, нове манифестација које обједињује стотињак забавних, музичких и спортских догађаја током овог прољећа.

–  Циљ ове акције је промоција здравог начина живота и чешћег кориштења бицикала, као алтернативног начина превоза. У оквиру тих настојања, Град Бања Лука је прошле године покренуо и систем градских бицикала „Бл бајк“, а постојећи систем од четири терминала овог система већ овог прољећа проширићемо са још једном станицом, и то у Обилићеву. Поред тога, ове године активно радимо и на проширењу мреже бициклистичких стаза, с циљем промјене устаљених навика у превозу, а што би, у крајњој линији, требало да доведе до што мањег кориштења моторних возила – рекао је Радојичић. Он се захвалио суграђанима, који су учествовали у акцији, али и Каприоло спорт центру, који је обезбједио бицикле за ову акцију.

Срђан Вукобрат, директор Каприоло спорт центра Бања Лука, нагласио је да се бицикли овог бренда за тржиште БиХ производе у Бањој Луци и да су наши суграђани добили домаћи производ.

– Наша мисија је да подржимо све људе који рекреативно користе бицикле, али да их стимулишемо да их чешће користе у свакодневном превозу јер ћемо тако имати град са чистијим ваздухом и здравим људима – рекао је Вукобрат.

Сузана Бућан, једна од добитница, изразила је задовољство због ове акције, истичући да би Бањалучани, генерално, требали у већој мјери да се окрену алтернативним начинима превоза.

–  Долази нам топлије вријеме и нова бициклистичка сезона, а возећи бицикл помажемо и свом здрављу и самом граду – казала је она.

У акцији, која се одвијила путем фејсбука, учествовало је више од 3.600 Бањалучана, а најсретнијих десет освојило је „Каприоло“ бицикле. Бицикле су добили: Бојана Михајловић-Марјановић, Виолета Бранковић, Дарио Ђурчић, Дејан Вујичић, Сузана Бућан, Драгомир Kисин, Дејан Вукојевић, Тамара Вучић Моцоња, Мирјана Малешевић и Миле Бошковић.

Град Бања Лука би ове године требао добити нову мрежу бициклистичких стаза, а један од најзначајнијих пројеката односи се на тзв. Источну бициклистичку трасверзалу која би требала бити у потпуности спојена до јесени ове године. У оквиру овог пројекта, већ идућег мјесеца почиње изградња бициклистичких и пјешачких стаза дуж новог дијела Источног транзита у Обилића (уз дио транзита, који је пуштен у промет прошле године, али и дио који се тек гради). По окончању овог пројекта, Бањалучани ће добити бициклистичкле стазе све од Траписта до новог Зеленог моста.