Проглашено ванредно стање у дијелу града

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић прогласио је вечерас ванредно стање у дијелу града, односно у насељима уз водоток Врбање и низводно од ушћа ове ријеке у Врбас.

Ова одлука значи да се ноћас подиже комплетан састав Цивилне заштите и сва расположива техника како би се одбраниле критичне тачке на водотоковима. Највећи притисак очекује се на подручју уз водотоке у Чесми и Лазареву.

-С обзиром на то да имамо најаву падавина током цијеле ноћи, и вјероватно раст водостаја на главна два водотока, потребно је превентивно поступити. Ово је превентивна мјера и усмјерна ка томе да грађани сасвим озбиљно схвате ову ситуацију и да се понашају по посебним упутствима – казао је Радојичић.

Он је нагласио да нема мјеста паници, јер вјерује да не би требало доћи до наглог раста воде, али пред нама је ноћ и мјере се уводе како  било кога не би угрозило током ноћи.

-Дакле, на простору мјесних заједница: Врбања, Ада, Чесма, Лазаерво 1, Залужани и Пријечани уводи се ванредно стање. Позивам грађане да са ових простора уколоне материјална средства која би се могла наћи на удару, да пренесу на више спратове ствари, уколико имају стоку да је измјесте и да се, прије свега, минимизира ризик за становништво односно да се не излажу ризику од евентуалног пробијања или наиласка воде – казао је градоначелник.

Према подацима Штаба за ванредне ситуације, до вечерас није поплављено ниједно домаћинство над подручју града, али током ноћи се очекује даљи пораст водостоја Врбаса због чега је и доносена мјера о увођењу ванредног стања.

Поред овога, доносена је препорука да сутра на подручју града не раде вртићи и школе.

Ужи састав градског Штаба на ванредне ситуације вечерас ће на сједници, заказаној за 23.30 часова, размотрити тренутну ситуацију на угроженим подручјима и издати налоге за поступање како би се одбранила имовина и становништво.