Преко „Воћњака“: Креће изградња повезнице Лауш – Паприковац

Изградња нове саобраћајнице која ће преко некадашњег „Воћњака“ повезати Лауш и Паприковац, могла би да почне већ наредног мјесеца, након што је изабран извођач овог пројекта, вриједног око 2,7 милиона КМ.

Након проведеног тендера, за извођача овог пројекта изабрано је лакташко предузеће „Нискоградња“. У току је жалбени рок и уколико не буде жалби на избор извођача, градња нове саобраћајнице требало би да започне већ у септембру.

Како су истакли из Одјељења за саобраћај и путеве, у питању је један од највећих а због конфигурације терена и најзахтјевних инфраструктурних пројеката у граду, који би требало да буде готов до септембра наредне године.

Према пројекту, предвиђена је изградња саобраћајнице у дужини од 800 метара, са 80 метара дугим вијадуктом, која ће направити спој Санске улице на Лаушу, од цркве преко „Економије“, до Улице Јована Рашковића на Паприковцу, гдје се прави нова раскрсница са Зеленгорском улицом.

-Изградњом ове саобраћајнице очекује се значајно растерећење Карађорђеве улице, али ће бити много боља веза између Лауша, Париковца и Петрићевца који су до сада били повезани само преко Санске улице, која је уска и стрма – истичу у одјељењу.

Као још један од бенифита који ће се добити реализацијом овог пројекта, јесте могућност претварања садашњег, запуштеног воћњака у модерно насеље. Наиме, у оквиру градње ове саобраћајнице, биће припремљена и комплетна инфраструкутура за будуће насеље, односно фекална и оборинска канализација, те водовод и расвјета.

За нову саобраћајну повезницу Лауша и Паприковца, Влада РС је обезбиједила нешто више од два милиона КМ.