Представљен концепт „друштвеног рада“

Представници Министарства правде Републике Српске представили су данас на састанку у Градској управи алтернативну мјеру рада у јавном интересу као једну од кривичних санкција, која се може изрећи починиоцу кривичног дјела. Ова новина за коју је постављен законски оквир, презентована је представницима Градске управе и јавних предузећа и установа на подручју бањалучке регије.

Кривичним закоником РС прописано је да суд може изречену казну затвора у трајању до једне године, на захтјев осуђеног, замијенити радом у јавном интересу, који се изврашава у локалној заједници, односно њеним предузећима и установама.

  • Законодавним и нормативним оквирима предвиђене су врсте дјелатности код којих се могу извршавати ове санкције и, између осталог, односе се на области екологије, хуманитарног рада, комуналних, рударства, енергетике и других. Такође, прописане су и околности о којима се мора водити рачуна – навео је инспектор у Министарству правде РС Ненад Миркоњ и додао да осуђеник остаје у свом породичном и радном окружењу, а умјесто одласка на извршавање затворске казне – одлази на рад у јавном интересу.

Како је нагласио, по одлуци суда, тај рад може да траје од 60 до најдуже 360 радних сати и треба да се изврши у периоду од шест мејсеци.

  • Ово је само један у низу састанака које одржавамо у локалним заједницама, током којег ћемо представити концепт извршења ове врсте кривичне санкције, с обзиром на то да се одабир правних субјеката код којих се санкција може извршавати, обаваља на основу листе пријављених правних субјеката по градовима и општинама – закључио је Миркоњ.

Он је захвалио и Граду Бањој Луци и другим локалним заједницама, што су им омогућили да остваре сарадњу са јавним презуећима и установима.

Замјеник градоначелника Бање Луке Срђан Амиџић казао је да је Град и у овој активности пружио подршку ресорном министарству цијенећи сличне праксе из других градова из сусједства које су донијеле позитивна искуства.

  • Као локална заједница желимо да будемо активни партнери у свему томе, да се упознамо са свим појединостима функционисања ове новине, како би и безбједност грађана била на нивоу који се очекује – рекао је Амиџић.