Представљен дигитални регистар улица

У оквиру модернизације земљишне администрације, данас је у Градској управи представљен централни адресни регистар, у којем ће се, у дигиталном облику, наћи сви називи улица и кућни бројеви са подручја свих локалних заједница у Републици Српској, укључујући и Бању Луку. Уз помоћ дигитализованог регистра, у којем се за сада налазе називи 649 градских улица са кућним бројевима, биће модернизоване бројне услуге Градске управе, а грађани ће на бржи начин моћи да остваре неке од услуга.

– Овај пројекат се уклапа у политику модернизације услуга Градске управе односно паметног града и од које ће користи имати различите градске и републичке службе. У сљедећој фази, кроз увезивање више институција, омогућиће се да и грађани код појединих услуга остваре погодности, као што је рецимо пријава пребивалишта – рекао је градоначелник Игор Радојичић, након данашње презентације, коој су присуствовали представници Републичке управе за геодетске и имовинско – правне послове и Амбсаде Шведске, покровитеља пројекта.

Радојичић је додао да ће се на бази овог регистра моћи развијати и други послови, међу њима и они који у вези са наплатом пореза на непокретности. Он је подсјетио да ће од од 1. јануара идуће године локалне заједнице моћи да преузму наплату овог пореза на непокретности, истичући да Бања Лука неће директно преузети комплетну надлежност, али да је, са друге стране, заинтересован за провјеру обухвата, с обзиром на то да у тој области постоји знатана резерва за наплату прихода који, по закону, припада искључиво локалним заједницама.

– Дигитални регистар ће нам омогућити да провјеримо пријављене непокретности. Сада грађани сами пријављују непокретности у Пореској управи и на основу те пријаве плаћају порез. Међутим, постоји значајан број неправилно регистрованих некретнина, али и оних који уопште нису пријавили своју имовину – казао је Радојичић. Уједно, он је позвао грађане да у наредна три мјесеца пријаве некретнине јер ће Град, идуће године, сигурно ући у процес  провјере пријављених некретнина.

Амбасадор Шведске у БиХ Андрес Хахелеберг, рекао је да Шведска активна у овој области у БиХ још од 2013. године и да су у том периоду донирали шест милиона евра за унапређење земљишне администрације.

– Један дио тих напора био је успостављање адресног регистра. Тиме унапређујемо ефикасност и услуге које се пружају грађанима, а истовремено у виду треба имати и услове из европског пута БиХ. Ако се регистар буде користио на одговарајући начин, то може да унаприједи степен транспарентности и владавине закона – изјавио је Хагелберг.

Координатор РУГИПП-а на овом пројекту Стојан Јунгић, истакао је да ће успостављањем адресног регистра, све адресе у Бањој Луци бити на једном мјесту у централном регистру, који ће од идуће године бити доступан на Геопорталу РУГИПП-а.

Централни адресни регистар представља евиденцију свих улица и кућних бројева стамбено-пословних објеката у локалним заједницама у Републици Српској. Адресe ће од сада бити евидентиране у дигиталном облику, а нови начин евидентирања тачних адреса је од великог значаја за формирање бирачких спискова, успостављање регистра просторних јединица и насељених мјеста, те за укупну инфраструктуру геопросторних података.

Успостављање Централног адресног регистра и појединачно адресних регистара за локалне заједнице омогућено је захваљујући шведском донаторском пројекту за унапређење земљишне администрације CILAP.